Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠTA VI TAMO KOPATE? Arheološki lokalitet Nadin na ruti Feničana - tajne kretanja drevnih civilizacija

ŠTA VI TAMO KOPATE? Arheološki lokalitet Nadin na ruti Feničana - tajne kretanja drevnih civilizacija

Predavanje je u Staroj gradskoj vijećnici

Nastavlja se ciklus predavanja u sklopu projekta 'Šta vi tamo kopate?' koje organizira Arheološki muzej u Splitu u suradnji s Hrvatskim arheološkim društvom, Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika i Muzejom grada Splita. Sudeći po odazivu publike, radi se o iznimno kvalitetnom sadržaju jer već se na četiri predavanja traži stolica više, a interes i dalje ne jenjava.

Zadnje predavanja osvijetlilo je prapovijesni život u pećini Vlakno i ostavilo publiku bez daha. Publika je otkrila da ledeno doba nije bilo onakvo kakvim smo ga zamišljali te je dobila uvid u život u prapovijesti, uključujući i fascinantne priče o najstarijem Dalmatincu te raspravu o umjetnosti u drevnim vremenima. Predavanje je završilo dugim aplauzom kojim je publika nagradila izv. prof. dr. sc. Darija Vujevića za predavanje o kojem se još dugo pričalo, a zatim je uslijedila serija pitanja inspiriranih svim zaprimljenim informacijama.

Projekt 'Šta vi tamo kopate?' nastavlja istraživati prapovijesne staze otkrivajući fascinantni arheološki dragulj - Nadin, smješten usred plodnih Ravnih kotara u sjevernoj Dalmaciji. Nadin nije samo obično arheološko nalazište - ono je pravo čudo arhitekture i povijesti. Publiku očekuju odgovori na pitanja poput: Zašto su Nadinci gradili jedinstvene kuće s bazom od kamenja, a organskom nadgradnjom?  Kako je izgledao život u njihovim zajednicama? Što su jeli? Kakve veze imaju s Feničanima?

Osim što će od Nadinaca naučiti o osnovama urbanizacije čut će i priču o nevjerojatnom arheološkom nalazu grobnice u kojoj je prema antropološkoj analizi bilo ukopano čak 228 pokojnika! Ovaj nevjerojatan lokalitet nudi iznimno zanimljive informacije o životu u prošlosti i zasigurno obećava još jedno predavanje koje će oduševiti.

Najnovije arheološko putovanje vodit će doc. dr. sc. Martina Čelhar sa Sveučilišta u Zadru.

Fokus znanstvenog i istraživačkog rada u prapovijesnoj arheologije Dalmacije i impresivno istraživačko iskustvo čine je idealnim vodičem kroz povijest Nadina.

Najnovije predavanje zakazano je za četvrtak, 25. travnja 2024. u 18 sati u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci.

'Šta vi tamo kopate?' je prvi međuinstitucionalni projekt javne arheologije u Splitu, a organizatori se nadaju i inspiracija za neke nove kvalitetne sadržaje sličnog tipa.

Vaša reakcija na temu