Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay LOŠE VIJESTI Cijene kave vrtoglavu rastu

LOŠE VIJESTI Cijene kave vrtoglavu rastu

Slab urod i niske zalihe

Činjenica da bi šalica kave mogla poskupjeti zbog strelovitog rasta cijena te sirovine na svjetskim burzama, uzburkala je mnoge domaće kavopije. Ne čudi, budući da se u Hrvatskoj godišnje konzumira 3,8 kilograma kave po glavi stanovnika, što nas stavlja na 15. mjesto po konzumaciji kave u svijetu, prema World of Statistics.

Stručnjaci ističu da su uvjeti na tržištu sirove kave trenutno poprilično teški, no dio kompanija zasad planira cjenovni udar amortizirati na vlastitim maržama kako bi zadržali trenutnu cijenu, no je već prisilio da dizanje cijena.

Iz Francka i Atlantic grupe za Poslovni dnevnik su poručili kako 'uvelike vode računa o tome da teret poskupljenja ne prenesu na potrošače', dok je iz Anamaria Company potvrđuju da su u travnju podigli cijene gotovog proizvoda u prosjeku petnaestak posto te kako će daljnja povećanje biti – neizbježna.

'Primorani smo na cjenovno prilagođavanje kako bismo uskladili troškove nabave i proizvodnje, te održali kvalitetu i uslugu koju pružamo našim kupcima', kazali su iz Anamaria Company.

Cijene sirove kave na burzi ovih dana odlaze u nebo, a za to je više razloga. Proizvođači kave morali su se u zadnje vrijeme boriti s lošim urodom sorte robusta u jugoistočnoj Aziji, povijesno niskim zalihama sirove kave u Europi, sigurnosnim izazovima u Crvenom moru i spekulacijama na tržištima od strane fondova.

'Posljednjih nekoliko godina svjedočimo izrazito zahtjevnim tržišnim okolnostima za proizvođače kave. Podsjećamo kako su cijene sirove kave na svjetskom tržištu konstantno rasle od početka 2021. dosegnuvši i najveću razinu u posljednjih desetak godina', opisala je situaciju na tržištu Ivana Tavra, direktorica Korporativnih komunikacija u Francku.

Vaša reakcija na temu