Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DRUGAČIJI IZLAZAK: Splićani učinili đir muzejima i dobro se zabavili

DRUGAČIJI IZLAZAK: Splićani učinili đir muzejima i dobro se zabavili

Poljudska kino sala do vrha puna na prikazivanju projekcije povodom 40. obljetnice izgradnje stadiona

22.12 - I UMAS se predstavio na Noći muzeja. Gužva je bilo oko tvrđave Gripe, a radovi splitskih umjetnika zainteresirali su posjetitelje...




21.44 - Volonteri udruge 'Toma Arhiđakon' u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika bili su prigodno odjeveni u ranosrednjovjekovne odore povijesne postrojbe 'Praetoriani Croatorum'. Bili su i u Galeriji umjetnina i Hrvatskom pomorskom muzeju. Također, povijesna postrojba 'Praetoriani Croatorum' sudjelovala je u prezentaciji planiranih aktivnosti oživljene povijesti starohrvatskog razdoblja tijekom 2019. uz popratno izlaganje najnovijih historiografskih spoznaja o pojavi, rasprostranjenosti i značenju hrvatskog imena tijekom ranog srednjeg vijeka (Mate Božić).




21.22 - U Galeriji Meštrović posjetitelji mogu razgledati stalni postav, a posebnost ove godine je audiovizualni program 'MEŠTROVIĆ: Nova dimenzija' koji objedinjuje različite umjetničke medije (arhitektura - skulptura - fotografija - glazba) u jedinstven oblik prezentacije kulturne baštine i muzejske građe. Sastoji se od VJ videoprojekcija uživo na pročelja Meštrovićevih arhitektonskih ostvarenja, praćenih glazbom klasičnih skladatelja koje je Ivan Meštrović rado slušao.


Materijal za projekcije dolazi iz bogate kolekcije fotografija kojima se dokumentira Meštrovićev život i rad u razdoblju od 1900. godine do danas. Temeljne pretpostavke programa ostvarene su 2011. godine nakon što je realiziran projekt obrade i digitalizacije fototečnog fonda Galerije Meštrović koji danas broji više od 6000 fotografija. Autorica projekta je Zorana Jurić Šabić, za animacije i VJ-ing zadužen je Dragan Đokić (Studio Baranda), a glazbu potpisuje Vanja Purić aka. Kid Va.



20.50 - Interesantan program pripremila je i Francuska alijansa u Marmontovoj ulici, osmislili su Izložbu 'Ukradena baština' u suradnji s Muzejom grada Iloka.


Posjetitelji mogu, slijedeći jednostavne upute za aplikaciju na mobitelu, u izloženim praznim okvirima vidjeti slike koje su nestale, odnosno ukradene tijekom Domovinskog rata. Izložba je vidljiva i s ulice.

20.41 - Muzej osjeta pridružio se obilježavanju popularne manifestacije u kojoj sudjeluje više od 120 gradova u svijetu. 


Besplatan ulazak i razgledavanje muzeja započelo je od 18 i traje do 23 sata. 

- Dođite i osjetite zadivljujuće eksponate i senzacionalne prostore koji povezuju znanost, kreativnost i tehnologiju s mrvicom mediteranskog duha, kako bi probudili sva vaša osjetila - pozivaju iz Museum of Senses Split koji se nalazi u City Centeru one.

20.23 - U Prirodoslovnom muzeju možete razgledati izložbe:

1. Malakološka zbirka obitelji Bakotić (iz svjetskih mora i Jadrana) - kućice puževa, glavonožaca i školjkaša, koralji, ježinci, spužve...
2. Orhideje Dalmacije - Izložba prikazuje dio flore orhideja srednje Dalmacije od otoka Visa, uključujući otoke Brač i Šolta; preko Kaštela i Kozjaka do Muća i planine Svilaje.
3. 90 godina zbirke kornjaša dr. Eduarda Karamana u Prirodoslovnom muzeju u Splitu - izbor iz Karamanove zbirke kukaca kornjaša (primjerci stari 90-140 godina, originalne kutije, originalni ormar, stara literatura, posteri...
4. Priče iz mora - U moru žive razne skupine organizama, od onih koji žive stotinama godina do onih kojima život prođe u trenu. Sve one skrivaju priče. Neke su ispričane, a neke se tek trebaju ispričati.

- Puzzla 'Life' sastavljena od 24.000 dijelova i 2007. godine proglašena najvećom na svijetu

Prezentacije iz muzeja i ZOO-vrta:

Od 20.00 do 20.15 - Utrke žohara - kvalifikacije, upoznavanje s natjecateljima i pričama koje stoje iza njihovih imena

Od 20.15 do 21.00 - Susret djece sa živim kukcima uz vođenje kustosa.

Od 21.00 do 22.00 - Prezentacija noviteta iz Zoološkog vrta uz video projekciju.

Od 22.00 do 22.45 - Video prijenos uživo s prikazom muzejske građe nedostupne javnosti uz vodstvo kustosa.

Od 22.45 do 23.00 Utrke žohara - finale


20.10 - Etnografski muzej je otvoren do 00.30 sati. Tu se može pogledati stalni postav 'Makedonske narodne nošnje i tekstilno rukotvorstvo u EMS'.

19.55 - Uz stručno vodstva po svim prostorima, djecu ćemo razveseliti pedagoško-edukativnim programom 'Korištenje novih tehnologija'. Postav Muzeja i Galerije Emanuel Vidović možete doživjeti u punoj multimediji uz najmoderniju Wi-Fi tehnologiju putem vaših pametnih telefona.Muzejske publikacije i suveniri dostupni su po prigodnim cijenama na muzejskim recepcijama tijekom cijele večeri.

19.45 - Kino sala na Poljudu je bila do vrha ispunjena u vrijeme prikazivanja projekcije kako se gradio Poljud, povodom 40. godišnjice izgradnje stadiona. Video će se u kino dvorani prikazivati tijekom cijele večeri.

19.30 - Veoma interesantnu izložbu pripremio je Muzej grada Splita za ovogodišnju Noć muzeja. Na njoj su prvi put prezentirani svi kameni splitski grbovi koji se čuvaju u samoj ustanovi. Izložba je raspoređena u više muzejskih prostorija, od dvorišta do izložbene dvorane, lođe i terase. Obrađen je pedeset i jedan muzejski grb, a većina ih je odlično sačuvana.

- Izložbom kamenih grbova prvi put se predstavlja baština grada Splita zapisana u kamenu kroz sačuvane gradske grbove, obiteljske, odnosno grbove plemićkih i građanskih obitelji i crkvene grbove - kazala je na otvorenju viša kustosica Elvira Šarić Kostić, autorica izložbe.

Autori likovnog postava su viši restaurator Mirko Gelemanović i restauratorica Helena Tresić Pavičić, a samu izložbu otvorio je gradonačelnik Andro Krstulović Opara, koji je poručio građanima da posjećuju muzeje svakog dana i da očuvaju tako identitet grada.

- Mislim da vi sve što treba reći od mene večeras bilo previše. Kao i do sada sve sam rekla svojim radom i zahvaljujem svima što su našli večeras vremena posjetiti otvorenje - rekla je autorica izložbe.

19.00 - U Galeriji fotografije Fotokluba Split, Marmontova 5, večeras se otvorila izložba 'Personal' mlade splitske fotografkinje Grete Vuković. Radi se o seriji crno-bijelih muških aktova kojima autorica evocira pitanja tjelesnosti, seksualnosti i muško-ženskih uloga u suvremenom svijetu. Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je razgledati do 15. veljače 2019.

18.40 - HGK ŽK Split se po prvi put uključuje u Noć muzeja, kako bi u sklopu ovogodišnje teme 'Inovacije i digitalna budućnost' promovirala korištenje inovativnih i digitalnih tehnologija, potakla povezivanje IT sektora s drugim djelatnostima te predstavila inovacije svojih članica. Uz upoznavanje s projektom HGK Digitalna komora, posjetitelji će se od 18 do 21 sat u Komori imati priliku upoznati sa svijetom inovacija splitsko-dalmatinskih tvrtki: iTherapy tehnologijom tvrtke Kristalna ideja, Steora pametnom klupom i web aplikacijom Dashboard tvrtke Include, programom Digitalne akademije za djecu učilišta Algebra, projektima Poduzetničkog kluba Aspira vezanim za digitalizaciju muzeja te degustirati kavu s gljivama tvrtke Mushroom Cups.

- Čestitam predsjedniku ove komore na ideji i svim djelatnicima na realizaciji. Po izrazima djece vidjet ćete jesu li uspjeli zbilja animirati one najmlađe prema svijetu inovatorstva i digitalizacije. To je bila današnja namjera da se zainteresiraju djeca, da slažu robote i da vide što ih čeka u budućnosti, a uz to i da predstavimo digitalnu komoru koja je u visokom stupnju razvoja kroz HGK. Mislim da su sva djeca spremnija na digitalizaciju nego što smo mi sami. Gledajući njih i njihove pokrete vjerujem da ćemo i mi puno toga naučiti u kojem smjeru da ih dalje vodimo. Pozivamo sve da nam se pridruže do 21 sat i da vide što se ovdje sve događa. Komora je otvorila svoja vrata, pridonijela kulturi Splita i uključila se u život grada kao i svi ostali - rekla nam je potpredsjednica HGK Mirjana Čagalj.

U 20 sati će biti upriličen razgovor s Natalijom Princi, autoricom knjige 'Teslina frekvencija mira - Portret jedne vrline'.

- Otvorili smo svoja vrata u Noći muzeja kao intencija da promoviramo naše proizvode, a prvenstveni proizvod je naša digitalna akademija. To se pokazalo kao pravi smjer, smjer u kojem HGK ima dosta doticaja, ideja i razvijanja. Za ovu noć smo pozvali sve naše relevantne poduzetnike koji imaju što za pokazati na ovom mini sajmu. U ovom trenutku je namijenjeno za djecu i mlade, a već za sat vremena počinje predavanje o Nikoli Tesli - otkrio nam je Joze Tomaš, predsjednik HGK ŽK Split.

Vaša reakcija na temu