Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović NATAŠA JUKIĆ U '1 NA 10' Napisala je knjigu 'Mi. Žene.', a ovo su žene koje autoricu posebno inspririraju

NATAŠA JUKIĆ U '1 NA 10' Napisala je knjigu 'Mi. Žene.', a ovo su žene koje autoricu posebno inspririraju

Splitska književnica opisala je Fridu Kahlo, Vesnu Parun, Martinu Mlinarević, Rosu Parks...

Nataša Jukić je u srijedu u Splitu promovirala svoju knjigu 'Mi. Žene.', koja donosi motivirajuće priče o 100 žena i njihovim unutarnjim pokretačima. Dalmatinski portal je splitsku autoricu pitao da izdvoji 10 žena koje je posebno inspiriraju, pa evo Natašinog izbora...

FRIDA KAHLO: Od nesreće, boli, lomova tijela i emocija stvoriti čuda kakva je Frida stvarala mogu samo duše koje su nadrasle ograničenja svjetovnog života. Frida je živjela voleći, stvarajući i trpeći. U svega 47 godina života zadužila je svijet snagom i lekcijom da smo nemoćni tek onoliko koliko to sami sebi dozvolimo.

ROSA PARKS: Snaga kakvu je Rosa Parks pokazala još u pedesetim godinama prošlog stoljeća pečatirala je mnoge hrabrosti kasnije. Žena koja se borila protiv rasne diskriminacije svojom dušom i tijelom tako da je odbila ustupiti mjesto bijelom putniku na zahtjev vozača autobusa. Snaga lavice koja je bila važan kotačić u pokretu za ljudska prava širom svijeta.

CLARISSA PINKOLA ESTES: Psihoanalitičarka i spisateljica koja je godinama radila u struci i napravila izvrsnu knjigu (enciklopediju za žene, kako je volim zvati) 'Žene koje trče s vukovima'. Knjiga koja je srušila brojne tabue i osvjestila vučicu u nama. Clarissina tumačenja proizlaze iz drevnih učenja, priča koje su putovale s koljena na koljeno, životnih  iskustava. Način na koji je potaknula žene da probude svoju autentičnost maestralan je.

MARTINA MLINAREVIĆ: Martina je priručnik za preživljavanje. Svega i svih. Spisateljica koja svojim pismom reže zatrovanost osuđivački nastrojene skupine spavača uvjerenih kako su budni. Žena koja se ne libi ogoliti svaku svoju bol ili sreću na jedinstven način kakvog samo oni koji su sami sa sobom posloženi mogu prihvatiti.

MAYA ANGELOU: Preživjeti nasilje u obitelji, biti žrtva rasizma, a izrasti kroz život toliko da nadrasteš okvire vlastitog postojanja respektabilan je put. Maya je od djevojčice koja je odrastala uz nedostajanja roditelja, razumijevanja i ljubavi postigla da se u kasnijim godinama dokazala sebi i svijetu. Književnica, pjevačica i glumica čije su rečenice mijenjale svijet. I mijenjaju ga i dalje. 

VESNA PARUN: Pjesnikinja koju život nije mazio govorila je za života kako je okušala više patnje i stradanje nego radosti. Kroz život je putovala perom, postavši prva žena u hrvatskoj književnosti koja živi isključivo od književnosti i za književnost. 'U školi se moglo naučiti mnogo o gramatici, povijesti, o zvijezdama na nebu, a o čovjeku i životu - gotovo ništa', govorila je Vesna.

MERYL STREEP: Žena koju nije obeshrabrilo nebrojeno odbijanje filmske industrije na samom početku karijere. Svoje nesavršenosti stavila je u drugi plan, a neospornom talentu dozvolila da ispliva jer je oduvijek vjerovala u sebe. Danas je iza nje 17 nominacija za Oscara i nebrojene druge nagrade. Svetrana umjetnica koja je u svom vremenenu ostavila neizbrisiv trag samo zato što je bila ono što prirodno jest.

MALALA YOUSAFZAI: Ova mlada dobitnica Nobelove nagrade za mir poznata po aktivizmu za prava djevojčica i prava na obrazovanje preživjela je napad talibana koji su je pokušali ubiti pucajući joj u glavu. Malala je preživjela, u toj boli izrasla u uvjerenjima još jača i odlučnija mijenjati svijet na bolje. 

AUDREY HEPBURN: Na ljepotu Audrey Hepburn, njene prelijepe oči i nježnost kojom je zračila nitko nije mogao biti  ravnodušan. No ono što je mene osvojilo kod ove krhke žene je njena humanost. Posvećenost osvještavanju problema djece i žena u svijetu dovelo je do titule Veleposlanice dobre volje. Žena koja je kao dijete od pothranjenosti ozbiljno oboljela nikada nije zaboravila kako je biti nemoćan i svoju je svjetsku slavu iskoristila za veće dobro.

ISADORA DUNCAN: Majka suvremenog plesa koja je stvarala vlastite smjerove i stilove. Nisu je pokolebala zamjeranja 'struke', kreativnost u njoj bila je jača od straha i tuđih očekivanja. Samo hrabri i ustrajni mijenjaju svijet, stvaraju neke nove nijanse od postojećih boja. 

Vaša reakcija na temu