Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 FOTO/VIDEO Traži se mjesto više u jedinstvenom školskom projektu 'Podvodnom patrolom Pomorske škole Split'

FOTO/VIDEO Traži se mjesto više u jedinstvenom školskom projektu 'Podvodnom patrolom Pomorske škole Split'

Veliki uspjeh

Pomorska škola Split još jednom dokazuje koliko su učenice i učenici zainteresirani za plavo obrazovanje i izvannastavnu aktivnost u cilju spašavanja Jadranskog mora, a kroz eko volontiranje i u  akcijama čišćenja podmorja od strane školske eko grupe 'Zdravo more'.

Jedinstveni projekt u srednjoškolskom obrazovanju pod nazivom 'Podvodna patrola Pomorske škole Split' nastao je na temeljima četverogodišnjeg rada učenika školske eko grupe 'Zdravo more', najbolje srednjoškolske eko grupe u Republici Hrvatskoj u 2022. godini, i njihovih već sada odrađenih 15 eko akcija. Osim po eko akcijama grupa je javnosti poznata po izložbi 'Postani čuvar Jadranskog mora' u Prirodoslovnom muzeju u Splitu, projektu 'Tradicijom komiških ribara', projektu 'Građanska znanost: mjerenje i promatranje mora', projektu 'Baby boom liganja' i dr.

Eko grupa je autor podvodnih dokumentarnih filmova, objava na učeničkoj Instagram stranici zdravomore.eko kao i medijskim izjavama koje podižu javnu svijest o važnosti očuvanja mora.
Već kod samog proglašenja pobjede i gostovanja grupe u Europskom parlamentu u Strasbourgu mentorica grupe, prof. ribarsko-nautičkih predmeta Marijana De Marchi javno je najavila realizaciju školskog projekta 'Podvodna patrola Pomorske škole Split'. Naime, eko grupa se sastoji od dvije podgrupe. 'Dronaši' su isključivo učenice i učenici četverogodišnjeg ribarsko-nautičkog smjera koji se u Republici Hrvatskoj može pohađati jedino u Pomorskoj školi Split. Podvodnim dronovima proučavaju i istražuju podmorje te bilježe promjene u njemu.

Putem podvodne ruke jednog ROV-a izvlače otpad iz mora težine do 13 kilograma. Logistička su podrška podgrupi ronioca iz svih obrazovnih programa škole (Pomorski nautičar, Ribarsko-nautički tehničar, Tehničar za brodostrojarstvo te Tehničar za logistiku i špediciju) prilikom izvlačenja otpada na brodice i na obalu. S obzirom na to da su do sada ronioci bili učenici s privatnom licencom za ronjenje, a većina njih je i maturirala, ideja mentorice je bila da pribavi sredstva za školsku obuku novih članova ove podgrupe. Školski projekt je prepoznala Splitsko-dalmatinska županija. Eko grupu  i zainteresirane učenike škole nagradila je probnim zaronom u bazenu na Poljudu te 10 od njih besplatnim tečajem ronjenja. Projekt se realizira u suradnji s instruktorom Jozom Rosom iz Ronilačko-ekološkog kluba 'Podstrana', a pod 'eko zapovjedništvom' ravnateljice Pomorske škole Split, prof. Mirele Žižić.

Sastoji se od uvodnog predavanja u školi, probnog zarona u bazenu na Poljudu, tečaja u REK Podstrana te prakse na brodu (renovirana barkasa) REK Podstrane. Po završetku besplatnog tečaja učenici/ce dobivaju licencu za ronjenje: OWD sportsko ronjenje u krivulji sigurnosti do dubine od 18 metara.

Projekt je hvalevrijedan i zbog stjecanja novih znanja i vještina učenika za buduća radna mjesta. Osim za rad i aktivnosti eko grupe 'Zdravo more' te popularizacije ekologije i sporta kod omladine srednjoškolske dobi, projekt u sebi nosi i pogled u budućnost pomorskih zanimanja.
Razvojem marikulture i dopremanjem ulovljene tune podvodnim kavezima uz brodove do uzgajališta te obveznim nadzorom kaveza putem ronioca, potrebama raznih državnih i privatnih nautičkih firmi za podvodnim nadzorom i radovima od strane ronioca te razvojem podvodnog turizma , stvara se sve veća potreba za stručnim kadrom. Nadalje, rastuće ekološko osvješćivanje nužnosti za uklanjanjem otpada iz mora, prvenstveno plastike, stvara u današnje vrijeme okruženje u kojem  potrebe za volonterskim radom dosežu svoje maksimume.

Brojni dosadašnji pozivi mentorici iz raznih firmi i društava za ostvarivanje radnih odnosa s roniocima škole ukazuju na potrebe njihovog rada u ribarstvu, podvodnom turizmu, podvodnim radovima i dr.  U praksi već se pokazalo da su se pojedini bivši članovi grupe zaposlili kao instruktori ronjenja te vode turističke grupe, odnosno rade i na ribogojilištu.

Važno je naglasiti da će tijekom školovanja u Pomorskoj školi Split učenici/ce sa završenim tečajem bit članovi REK Postrane i školske eko grupe Zdravo more. Kao članovi školske eko  grupe mogu sudjelovati u eko akcijama škole ili gostovanja škole u eko akcijama drugih organizatora isključivo pod nadzorom REK Podstrana i mentorice grupe. Kao članovi REK Podstrana slobodni su sudjelovati u svakoj, neovisno od škole eko akciji REK Podstrane ili njihovih suradnika.
Prva dva dijela projekta upravo su uspješno realizirana. S obzirom na iznimno veliki odaziv učenika/ca, a u ovisnosti o rezerviranom terminu bazena, projekt  je obuhvatio samo učenike/ce ribarsko-nautičkog i nautičkog smjera (do 4. razreda). Uz provjere zdravstvenog stanja, popunjavanje formulara i razgovore s roditeljima tražilo se mjesto više.

Upravo zbog neočekivano velikog interese učenika Pomorske škole Split nadamo se da će projekt 'živjeti' i dalje. Uz riječi pohvale i podrške ravnateljice Mirele Žižić učenicima, instrukcije gosp. Joze Rose i njegovih suradnika gospođe Danijele, gospodina Nene, Marijana i Tea, a uz organizaciju mentorice Marijane De Marchi na bazenima, donosimo vam galeriju s probnog zarona i s uvodnog predavanja, kao i nekoliko podvodnih kadrova projekta 'Podvodnom patrolom Pomorske škole Split'.

Bravo za ove mlade ljude i buduće roniteljice i ronioce škole!
Hvala Splitsko-dalmatinskoj županiji, SC Bazenima Poljud, Rek Podstrani i roditeljima na suradnji-poručuju iz Pomorske škole Split.

Vaša reakcija na temu