Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
 Minea poručuje: Udomljavanje je ljubav!

Minea poručuje: Udomljavanje je ljubav!

Omiljena pjevačica i voditeljica na vizualima sa psima koji traže dom

Već i vrapci i komarci znaju da nema isprike za napuštanje životinja nikada, pa tako ni za vrijeme godišnjih odmora. S time se slaže i popularna pjevačica i televizijska voditeljica Renata Končić Minea, ovogodišnje zaštitno lice kampanje 'Obitelj na more, a pas na ulicu?!', kojom udruga Prijatelji životinja još od 2002. godine šalje jasnu poruku o važnosti odgovorne skrbi za pse i mačke. Pred objektivom fotografa Siniše Uštulice, Minea je pozirala s Aresom i Pikijem, preslatkim crnim psima iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu. Snažnom porukom na vizualima: 'Udomljavanje je ljubav – udomi, kastriraj i nikada ne napuštaj!' pokazala je još jednom da ima veliko srce za životinje.


Minea je blistala od veselja družeći se na fotografiranju s mladim Aresom, kojega je njegov čovjek svjesno napustio, iako iz Skloništa navode da je 'duša od psa i dobar kao kruh', kao i razigranim, veselim i dobroćudnim štenetom Pikijem, koji obožava ljude i druge pse. 'Rastopilo mi se srce od miline dok sam ih mazila i uživala u njihovu društvu. Neshvatljivo mi je da je netko mogao napustiti ove prekrasne duše. Ako se odlučiš imati psa ili mačku, tada ih voliš cijeli život, a ne samo do prvog odlaska na more', emotivna je Minea, koja i sama ima udomljene pse u roditeljskom domu.

Kao omiljeno lice s malih ekrana, koje vole sve generacije, Minea se rado angažira za životinje. 'Sjećamo se kada smo ju 2005. zamolili da posjeti s nama Centar za radnu terapiju i rehabilitaciju ‘Sv. Vinko Paulski’ jer su ju štićenici željeli upoznati. Odmah se odazvala i podijelila im zajedno s nama prigodne božićne darove. Minea ima toplo srce i za ljude i za životinje', navode Prijatelji životinja.

Dodaju da je Minea 2007. godine podržala i njihove napore za zabranu uzgoja životinja za krzno i prosvjed protiv krzna. Tada je izjavila: 'Smatram da krzno nije odjevni predmet, a životinje nisu igračke. Nisam nikad nosila krzno, niti ću ga nositi, a oni koji bez njega ne mogu, imaju alternativu – umjetno krzno. Ja imam psa i tri mačke i nemam ih želju vidjeti na tanjuru, svojem ili tuđem'.

I sada je istaknula važnost udomljavanja umjesto kupnje: 'Životinje nisu artikli koji se kupuju, već prekrasna bića puna ljubavi. Udomljavanje psa ili mace plemeniti je čin ljubavi kojim spašavamo jedan vrijedan život i stvaramo doživotno prijateljstvo s četveronožnim članom obitelji. Pozivam sve da odgovornim udomljavanjem i kastracijom životinja o kojima skrbe pridonesu smanjenju broja životinja u skloništima'.

Prema gruboj procjeni, navode Prijatelji životinja, u Hrvatskoj se godišnje napusti više od 10 tisuća životinja: 'Ljudi napuštaju životinje tijekom cijele godine, no napuštanje eskalira u ljetnim mjesecima. Mnogi psi i mačke uđu u topli dom tijekom božićnih blagdana, a onda završavaju svoj život u obitelji prije godišnjih odmora, napušteni i zanemareni. Često se događa da, još nekastrirani, na svijet donose potomke koje neodgovorne i bešćutne osobe jednako odbacuju kao i odrasle pse i mačke'.

Zahvaljujući inicijativi Prijatelja životinja, od ove godine napuštanje životinja postalo je kazneno djelo koje se može prijaviti policiji. Onaj tko napusti životinju može ići u zatvor do godinu dana ili do dvije godine ako je napuštanjem prouzročena smrt životinje ili je napušten veći broj životinja.

Vaša reakcija na temu