Kupnja morskih plodova na ribarnici ili u supermarketu izravno utječe na odabir između prelovljenog mora i održivog ribarstva.
Poručuju to iz splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo ističući kako je povećana potražnja za morskom hranom povećala pritisak na morske resurse, što ističe važnost promicanja održivih ribarskih proizvoda. Stoga je, naglašavaju, podizanje svijesti potrošača o ekološkoj održivosti morske hrane važna je karika za očuvanje morskih resursa.
'Znanstvenici iz 13 europskih država, među kojima je i dr. sc. Vjekoslav Tičina s našeg Instituta, razvili su ideju za jednostavno razumljivim, ali sveobuhvatnim sustavom ocjenjivanja ekološke održivosti te objavili rad u prestižnom časopisu Environmental and Sustainability Indicators. Sustav osmišljen od znanstvenika kombinira tri pokazatelja koji informiraju potrošače o utjecaju ribolovnih praksi:
- Utjecaj ribolova na morska staništa
- Status ribljeg fonda
- Rizik od prilova osjetljivih vrsta
Rad je rezultat sudjelovanja znanstvenika u ekspertnoj radnoj skupini (#EWG23-18) znanstvenog, tehničkog i ekonomskog odbora za ribarstvo Europske komisije (#STECF - Scientific, Technical and Economic Committee for Fisheries)', ističu s Instituta za oceanografiju i ribarstvo.
Predloženi sustav primjenjiv je za svaki proizvod morskog ribolova, bilo ulovljen u zemlji ili uvezen, i temelji se na javno dostupnim informacijama. Ljestvica ocjenjivanja od 1 do 5 koristi se za jasno i učinkovito komuniciranje rizika ekološke održivosti prema potrošačima, kreatorima politika i drugim dionicima u ribarstvu, u lancu od ulova do stola.
'Rezultati analiza znanstvenika, prikazuju različite ekološke rizike povezane s raznim metodama ribolova, što je ključno za donošenje informiranih odluka koje podupiru održivu praksu ribolova. Jasan, transparentan, pošten i prilagodljiv sustav ocjenjivanja može poboljšati društvenu svijest i usmjeriti tržište morskih plodova prema ekološki održivijim opcijama', poručuju s Instituta.