Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Siniša Frangen BORANKA Ovu subotu više od 300 volontera pošumljavat će požarište u Grebaštici kod Šibenika

BORANKA Ovu subotu više od 300 volontera pošumljavat će požarište u Grebaštici kod Šibenika

Dolaze izviđači iz cijele Hrvatske i Europe, gradonačelnik i gradska uprava Šibenika, zaposlenici sponzora kampanje, planinari, vatrogasci, HGSS...

Više od tri stotine volontera i izviđača, ovu će subotu, 5. listopada, na brdu Jelinjak, u naselju Grebaštica pored Šibenika, sudjelovati u najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta, popularnoj Boranki. Ovo je ujedno i druga ovogodišnja, a ukupno 40. po redu akcija pošumljavanja požarišta u projektu Boranka, koji se ove godine održava sedmu godinu zaredom. Nakon pošumljavanja brojnih požarišta u okolici Splita, Solina, Trogira, Zadra i Makarske, ovo je prva akcija pošumljavanja na području Šibenika, a akcije na ovoj lokaciji održavat će se naredne 3 subote s ukupno više od 1000 volontera.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, glavni su organizatori kampanje Boranka, a akcije pošumljavanja Grebaštice provodit će se u partnerstvu i uz pomoć Grada Šibenika.

Akcija pošumljavanja održat će se u subotu, 5. listopada na području brda Jelinjak u naselju Grebaštica kod Šibenika. Akcija počinje u 9.30 sati i traje do 13.00 sati. Sama lokacija pošumljavanja nalazi se na izlazu iz naselja Grebaštica, na cesti koja vodi od Šibenika do Primoštena, točno preko puta kampova Tomas i Barinica. Lokacija pošumljavanja je nalazi se ovdje

Na samoj lokaciji nalazi se ugibalište gdje će se isključivo vršiti privremeni prihvat autobusa i iskrcaj putnika. Automobili se mogu parkirati kod lokacije pošumljavanja, odmah preko puta u autokampu Barinica ili autokampu Tomas gdje je s vlasnicima kampova dogovoren privremeni parking za automobile za vrijeme trajanja akcije.

Ove subote na akciji će kao organizatori sudjelovati predstavnici Hrvatskih šuma i Saveza izviđača Hrvatske te brojni izviđači iz slavonskih, zagrebačkih i splitskih izviđačkih udruga. Pridružit će im se i 50-ak izviđača iz više Europskih zemalja, okupljenih u organizaciju Friends of Scouting in Europe (FOSE), zatim vatrogasci iz DVD Grebaštica, volonteri Gradskog društva crvenog križa grada Šibenika, planinari iz HPK Sveti Mihovil iz Šibenika, volonteri HGSS-a Šibenik i drugi volonteri iz Šibenika, predvođeni gradonačelnikom Šibenika, Željkom Burićem i predstavnicima šibenske gradske uprave, Turističke zajednice grada Šibenika i Turističke zajednice Grebaštice.

Na akciji će sudjelovati i više od 120 zaposlenika Raiffeisen banke Hrvatska, koja je jedan od glavnih sponzora kampanje Boranka.

Tako će na akciji ovu subotu sudjelovati više od 300 volontera iz Šibenika, Hrvatske i Europe.

Na akciji su svim volonterima osigurane sadnice, radne rukavice, alat za sadnju, stručni nadzor stručnjaka Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće.

Prema preporuci struke iz Hrvatskih šuma, na lokaciji će se saditi isključivo autohtone vrste drveća i to mješovito, bjelogorica i crnogorica, od čega najvećim dijelom hrast crnika, crni jasen, čempres i primorski bor.

Kampanja Boranka do sada je okupila više od 11.000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 130.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima - Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ. Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Ferrero International, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Abbot i Dacia.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH, Svjetska skautska fondacija (World Scout Foundation) te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Vaša reakcija na temu