Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ČUVARI BAŠTINE Odabran projekt učenika iz Lovreća

ČUVARI BAŠTINE Odabran projekt učenika iz Lovreća

'Bliznice – voda koja život znači'

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije objavio je rezultate javnog poziva 'Čuvari baštine'. Povjerenstvo je odabralo i projekt Učeničke zadruge LUDRUM iz Lovreća 'Bliznice – voda koja život znači'. 


Projekt 'Čuvari baštine' namijenjen je potencijalno darovitim učenicima u umjetničkom i humanističkom području kao i svim učenicima koji su zainteresirani za projektnu nastavu, a cilj je projekta razvijanje inovativnosti, kreativnosti, kritičkog mišljenja, informacijske i digitalne pismenosti te sposobnosti za istraživački i suradnički rad kroz planiranje, provedbu i prezentaciju projekta u području baštine. Tema ovogodišnjih projektnih aktivnosti je Skrivena blaga mista moga, a odnosi se na nepokretnu materijalnu baštinu.


Lovrećki su učenici aktivno sudjelovali u projektnim aktivnostima čiji je cilj bio potaknuti pozitivan odnos prema kulturno-povijesnoj baštini te kroz etnopedagoško istraživanje i izradu suvenira na temu bunara Bliznica, kao povijesnog i prirodnog lokaliteta, razviti poduzetničke vještine učenika te promicati edukacijski turizam. Učenici su kreativnim radom osmislili suvenire u vidu zavičajne slikovnice u tiskanom i digitalnom obliku s pratećom računalnom igricom te proizvode čija je tematika vezana za područje Bliznica i likova iz slikovnice – ulje, melem i mirisne vrećice od vriska, bombone od smokava i čips o raštike. 

Za potrebe edukativnih radionica učenici su zapisali legendu o postanku bunara Bliznica, snimili i zapisali tradicionalni napjev Tanculi, tanberi o zazivanju mjeseca i zvijezda na samom lokalitetu bunara te izradili prigodni katalog u tiskanom i digitalnom obliku. Aktivnosti i rezultati projekta predstavljeni su na facebook stranici i you tube kanalu Učeničke zadruge LUDRUM i web stranici Osnovne škole S.S. Kranjčevića u Lovreću. 

Vaša reakcija na temu