Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dogovoreno jačanje suradnje Nacionalnog parka Krka i pčelara Šibensko-kninske županije

Dogovoreno jačanje suradnje Nacionalnog parka Krka i pčelara Šibensko-kninske županije

'Pčelarstvo je izuzetno važno, ne samo za lokalnu zajednicu, nego i za cijeli ekosustav'

Ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka Nella Slavica sa suradnicima i predsjednici pčelarskih udruga Pčela Šibenik i Drača Knin održali su radni sastanak na temu unapređenja suradnje s pčelarima na širem području Nacionalnog parka Krka, s naglaskom na pronalaženju modela prema kojemu će lokalni pčelari moći dovesti svoje košnice u zaštićeno područje.

Dogovoreno je da će se, nakon definiranja uvjeta i načina pašarenja, pčelarima omogućiti dovoz košnica na područje Nacionalnog parka Krka. Time će se očuvanje prirodnih vrijednosti Parka moći uskladiti s podrškom JU NP Krka lokalnoj zajednici.

'Važnost očuvanja pčelinjih zajednica i uloga pčelara u tome sve se snažnije ističe u kontekstu zaštite bioraznolikosti. Kao ključni oprašivači, pčele omogućuju razmnožavanje mnogih biljnih vrsta, čime izravno pridonose prehrambenoj sigurnosti i zdravlju ekosustava. Osim toga, pčelinji proizvodi – med, propolis, vosak, pelud i matična mliječ – stoljećima se koriste zbog svojih ljekovitih svojstava. Naš je cilj da Park bude partner lokalnoj zajednici u projektima koji promiču očuvanje bioraznolikosti, održivo korištenje prirodnih resursa i razvoj poduzetništva i ekološke proizvodnje. Pčelarstvo je izuzetno važno, ne samo za lokalnu zajednicu, nego i za cijeli ekosustav, stoga vjerujem da ćemo zajedničkim snagama tu važnu djelatnost održati i očuvati za budućnost. Upravo zato mi je posebno drago što će sljedeći Green Eye festival, koji spaja umjetnost, edukaciju i aktivizam, biti posvećen pčelarstvu i očuvanju bioraznolikosti', istaknula je ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Krka Nella Slavica.

Green Eye festival dodatno povezuje prirodnu i kulturnu dimenziju Parka, otvarajući prostor za još snažnije promicanje održivosti i suradnje s lokalnim stanovništvom. Kroz zajedničke aktivnosti Park potvrđuje svoju ulogu partnera lokalnoj zajednici, s naglaskom na očuvanju prirodnih vrijednosti i poticanju održiva razvoja, a s inicijativom pašarenja u Parku idemo još jedan korak dalje.

'Uključivanje pčelara u inicijative pašarenja u zaštićenim područjima od velike je važnosti, tako da smo jako zadovoljni time što se otvaraju nove mogućnosti za razvoj pčelarstva u sinergiji s očuvanjem prirode. Rado ćemo se odazvati i sudjelovanju na Green Eye festivalu, dati mu podršku, ali i podijeliti znanje i iskustvo stečeno dugogodišnjim bavljenjem pčelarstvom i brojnim edukacijama. To će biti prilika da dodatno naglasimo ulogu pčela u održivu razvoju i uključimo lokalne pčelare u rasprave i razmjenu iskustava', kazao je predsjednik Pčelarske udruge Pčela Šibenik Željko Peran.

U cilju jačanja lokalnog pčelarstva, Javna ustanova Nacionalni park Krka već godinama organizira predavanja, radionice i edukativne susrete za pčelare, pa je, primjerice, do danas održano više stručnih predavanja i susreta s lokalnim stanovništvom, na kojima su obrađene teme poput Izazova suvremenog pčelarstva, Prevencije bolesti pčelinjih zajednica, Tehnologije pčelarenja i uzgoja pčelinjih matica. Organizirane su i radionice u pčelinjaku i besplatne analize meda, a u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Knin provedeni su program osposobljavanja za poslove pčelara i program ekološkog pčelarenja, koje je uspješno završilo 17 polaznika. Zahvaljujući redovitom usavršavanju, pčelari se mogu umrežavati, sigurnije voditi košnice, skrbiti o očuvanju zdravlja pčela i unapređivati kvalitetu svojih proizvoda.

Vaša reakcija na temu