Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Pita od muškatne tikve

RECEPT Pita od muškatne tikve

Bogatija je i mirisnija verzija klasične od bundeve

Zamislite poznati okus pite od bundeve, ali s više dubine, začina i karaktera. Ova pita od muškatne tikve donosi upravo to: kremastu teksturu, profinjenu aromu i onu toplu, blagdansku notu koja miriše na zimu.

Recept inspiriran klasičnim desertom spaja pečenu muškatnu tikvu, mješavinu začina (cimet, muškatni oraščić, klinčić, đumbir) i kap konjaka ili ruma za dodatnu slojevitost okusa. Rezultat? Desert koji je istovremeno rustikalan i elegantan, te savršen završetak ručka, piše Novi list.

Sastojci

    1 žlica maslaca, omekšalog

    1 srednja (oko 2 kg) muškatna tikva, prepolovljena i očišćena od sjemenki

    3 velika jaja, sobne temperature

    ½ šalice smeđeg šećera

    2 žličice konjaka ili ruma (po želji)

    ¾ žličice mljevenog đumbira

    ¾ žličice cimeta

    ½ žličice ekstrakta vanilije

    ⅛ žličice mljevenih klinčića

    ⅛ žličice muškatnog oraščića

    prstohvat svježe mljevenog crnog papra

    prstohvat soli

    ¾ šalice slatkog vrhnja

    1 pečena korica za pitu (promjera 23 cm)

    Tučeno vrhnje za posluživanje (po želji)

Priprema

1. Ispecite tikvu.

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Lim obložite papirom za pečenje i premažite ga maslacem. Tikvu položite prerezanom stranom prema dolje i pecite 45–60 minuta, dok ne omekša.

2. Pripremite nadjev.

Smanjite temperaturu pećnice na 190 °C. U većoj zdjeli umutite jaja, šećer, konjak (ako ga koristite), začine, vaniliju, sol i papar.

3. Dodajte pire od tikve.

Žlicom izdubite pečenu tikvu i odvojite 1½ šalice pirea. U blender stavite tikvu i vrhnje te miksajte dok ne postane glatko. Dodajte smjesu u zdjelu s jajima i začinima te dobro promiješajte.

4. Pecite pitu.

Ulijte nadjev u prethodno pečenu koru i pecite 30–35 minuta, dok se sredina lagano ne stisne, ali još uvijek blago podrhtava. Pazite da se ne prepeče kako bi ostala svilenkasta.

5. Ohladite i poslužite.

Pustite da se pita potpuno ohladi (oko 3 sata). Poslužite s tučenim vrhnjem ili laganim posipom cimeta.

Savjet

Tikvu možete ispeći dan ranije i čuvati u hladnjaku u zatvorenoj posudi. Ohlađena pita traje do tri dana, a ako išta ostane, odlično se slaže uz jutarnju kavu.

Vaša reakcija na temu