Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ECOWAVES Sporazum za zelenu budućnost luka Jadrana

ECOWAVES Sporazum za zelenu budućnost luka Jadrana

Potpisan je jučer u Anconi

Projekt ECOWAVES se provodi u sklopu programa Interreg ADRION, nositelja Uprave lučke mreže Ionskog mora – Luke Taranto, a usmjeren je na održivi razvoj luka na području sedam država (Italija, Hrvatska, Slovenija, Grčka, Srbija, Crna Gora i Albanija). U Hrvatskoj ga provodi Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA).

Projekt ECOWAVES doprinosi unaprjeđenju sustava upravljanja otpadom s plovila, zaštiti okoliša i smanjenju onečišćenja. Putem strategija usmjerenih k upravljanju otpadom i stvaranjem međunarodne mreže za zaštitu okoliša unutar lučkih područja uvode inovativne modele upravljanja tim otpadom. Sudionici u projektu promiču održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te ga prenose svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju.

U Anconi je jučer potpisan Transnacionalni sporazum o održivom upravljanju lučkih područja s lučkim upravama u ADRION području – Venecijom, Barijem, Zadrom i Dubrovnikom. S hrvatske strane, na potpisivanju i pripadajućoj konferenciji sudjelovali su Vlado Kovačević, v.d. ravnatelja AGRRA-e, Đoni Štambuk, v.d. ravnatelja Lučke uprave Zadar, Dario Barbarić, voditelj Odjela za sigurnost, zaštitu okoliša i operativne poslove Lučke uprave Dubrovnik i Ivana Dević, zamjenica ravnatelja AGRRA-e i voditeljica projekta. Sporazumom se otvaraju mogućnosti za odgovorno i zeleno poslovanje u zaštiti okoliša, te se definiraju ciljevi za očuvanje prirodnih i gospodarskih bogatstava i osiguravanje zelene budućnosti u okvirima europskog 'Green Deala'.

- Ovaj Sporazum značajno doprinosi zajedničkom djelovanju na održivoj budućnosti. Svim lučkim upravama uključenim u ovaj projekt zajedničko je more kao prirodno bogatstvo koje moramo čuvati. Ono je izvor gospodarskih prihoda, razvoja turizma, bioraznolikosti i različitih drugih komponenti koje povezane čine veliku cjelinu i imaju utjecaj na brojne segmente društva i ekonomije. Zaštita ovog resursa kroz održivo upravljanje lučkih područja je jedan od prioriteta kojima se doprinosi ispunjavanju smjernica zelenog gospodarstva budućnosti - rekla je Ivana Dević.

Lučka uprava Zadar pridruženi je partner AGRRA-e na ovom projektu. 

- Izuzetno nam je zadovoljstvo kroz projekt ECOWAVES biti potpisnicima sporazuma o suradnji na očuvanju naših zajedničkih prirodnih resursa s lučkim upravama od Barija, Ancone, Venecije Dubrovnika, pa sve do Igumenitze. Vjerujem da ćemo svi zajedno podići nivo lučke opreme za prihvat otpada te bolji monitoring predmetnih postupaka, a sve kako bismo našim budućim generacijama mogli osigurati barem istu kvalitetu okoliša na koju još uvijek, barem u usporedbi s ostatkom Europe, možemo biti ponosni - izjavio je Đoni Štambuk.

Sudionici su u Anconi raspravljali o transnacionalnoj izgradnji kapaciteta za prijenos znanja o planiranju otpada u lučkom području radi poticanja statusa okoliša – prijenosu znanja o planiranju otpada u lučkom području. Razmijenjena su iskustva i prikazane dobre prakse u sustavu gospodarenja otpadom luke Ancona od strane Garbage Group i Fullmar.

Projekt ECOWAVES promiče održivi ekološki status luka poboljšanjem razumnog ponašanja putnika u lučkim područjima te ga prenose svim dionicima u lancu povezanih sektora na zajedničko poboljšanje u održivom razvoju. Daljnje aktivnosti na ovom projektu odnose se na potpisivanje sporazuma s minimalno tri kruzer tvrtke vezano uz njihov doprinos i razvoj svijesti putnika, posade i osoblja o pravilnom postupanju s otpadom te postavljanje različitih eko instalacija od kojih svaki partner ima priliku odabrati što je za njega najpovoljnije.

Vaša reakcija na temu