Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press ECOWAWES projektom zadarske luke provode održivo gospodarenje otpadom i štite okoliš

ECOWAWES projektom zadarske luke provode održivo gospodarenje otpadom i štite okoliš

Održano predstavljanje eko otoka i meteo stanice za mjerenje kakvoće zraka

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA u suradnji sa Lučkom Upravom Jonskog mora - Lukom Taranto provodi projekt ECOWAVES u sklopu programa INTERREG ADRION 2014. - 2020. u području održivih regija.

Projekt se provodi od 1. ožujka 2020. do 28. veljače 2023. godine. 

'Projekt ECOWAVES vrijedan 2.114.750,00 eura će pomoću transnacionalnog pristupa doprinijeti očuvanju i smanjenju onečišćenja, te će razviti transnacionalnu strategiju usmjerena k upravljanju otpadom i oformiti transnacionalnu mrežu za zaštitu okoliša unutar lučkog područja', rekla je voditeljica projekta ECOWAVES iz AGRRA-e Ivana Dević.

U sklopu projektnih aktivnosti održalo se predstavljanje eko otoka i meteo stanice za mjerenje kakvoće zraka u Lučkoj upravi Zadar. 

'Današnja prezentacija je rezultat dugogodišnjih napora i rada Agencije na uspostavljanju projektnih aktivnosti koje su došle u svoju realizaciju. Glavni nam je cilj zaštita okoliša Jadranskog mora gdje su glavni rizici onečišćenja ilegalno odlaganje otpada s brodova, kao i neadekvatno upravljanje otpadom. U tu su svrhu nabavljeni mobilni ekološki otoci koji omogućuju njegovo selektiranje, recikliranje, a time i smanjenje troškova i količina otpada u samoj luci', kazao je ravnatelj AGRRA-e Ivica Pintur

Nabavljena je i meteo stanica koja mjeri kakvoću zraka. 

'Kakvoća zraka utječe na ljudsko zdravlje i na okoliš. Visoko tehnološka oprema je vrijedna nešto manje od 700.000 kuna. Ovo je samo jedan od projekta koje ćemo u budućnosti provoditi zajedno s Lučkom upravom', rekao je. 

Dodao je kako je značajnu potporu projektu dala je i Zadarska županija.

'Uz zahvalu AGRRA-i što nas je uključila u projekt, moram istaknuti kako nam je on donio velike koristi. Detektirali smo nedostatke u Luci te smo napravili sve potrebne iskorake, program i nabavu potrebne opreme kako bi Luku napravili još boljom', istaknuo je ravnatelj Lučke Uprave Zadar Željko Knežević

Nabavljena meteo stanica je montirana na krovu zgrade. 

'Podaci s meteo stanice bit će uskoro dostupni na našoj web stranici, a nabavljena je i senzorika kojom je moguće detektirati 4 različita štetna plina, pomična je i služit će za cijelo područje Lučke uprave. Dva eko otoka koristit će se u Gaženici i Lamjani kojima će se reciklirati različite vrste otpada', rekao je Knežević. 

U sklopu Interreg Italija-Hrvatska projekta SUSPORT - SUStainable PORTs napravljena je nadstrešnica sa solarnim panelima i baterijama za spremanje prikupljene energije te punjačem za električne automobile.

Osim punjenja, putem solarnih panela će se dobiti oko 30 kW struje koja će se koristiti za osvjetljavanje Luke Gaženica. Za realizaciju aktivnosti Lučka uprava je dobila 500.000 eura iz SUSPORT Projekta. 

Postavljanje mobilnih ekoloških otoka služi za selektivno odvajanje otpada. Izdvojenim sakupljanjem i odlaganjem otpada u ekološke otoke omogućuje se iskorištavanje tih sirovina te smanjenje količine otpada koji se odlaže u luci. Na taj se način postižu značajne uštede te se smanjuje negativan utjecaj na okoliš korištenjem postojećih sirovina i štednjom energije. Krajnji cilj je održivo gospodarenje otpadom u kojem se sav koristan otpad reciklira te se stavlja naglasak na važnost održivog upravljanja okolišem u skladu s prioritetima projekta.

Stalno rastuća koncentracija putnika u luci zahtijeva i sve veću brigu o kvaliteti zraka jer ona utječe na okoliš i u konačnici na zdravlje ljudi. Senzori za praćenje kvalitete zraka doprinijet će poboljšanju kvalitete zraka s ciljem smanjenja štetnih posljedica na okoliš, ljudsko zdravlje te povećanje ekološke održivosti lučkog područja.

Vaša reakcija na temu