Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Sea4Life: Na Zenti održana eko akcija

FOTO Sea4Life: Na Zenti održana eko akcija

Iz mora popularne lučice izvađeno od automobilskih guma, preko kontejnera do wc školjki

Danas je u suncem okupanom Splitu, u Lučici Zenta, održana eko akcija pod nazivom Sea4Life, u organizaciji Ureda Europske komisije u Hrvatskoj i Udruge Oceanus. Ova akcija dio je veće inicijative Europske komisije pod nazivom #EUBeachCleanUp, koja ima za cilj očuvanje obalnih područja i morskih ekosustava diljem Europe.

Akciju su podržali zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Stipe Čogelja te zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Andrea Čović Vidović.

- Lijepo je vidjeti mnoštvo ljudi koji brinu o našem okolišu. Splitsko-dalmatinska županija kroz svoje programe, kroz zaštitu pomorske baštine u suradnji s Turističkom zajednicom i Lučkom upravom, podupire sve ekološke akcije. Smatramo da ono što smo dobili na dar moramo ostaviti budućim generacijama. Ovo je najmanje što možemo učiniti - rekao je Čogelja.

Dodao je kako su velike količine smeća iznenadile sve prisutne.

- Nažalost, imamo dosta iskustava po cijeloj županiji, puno je smeća. Ostanemo šokirani s onim što se nađe u moru. Hvalimo se da je bistro i čisto, ali kad vidimo to smeće, i sami ostanemo u šoku. Mediji bi trebali pokazati što se nalazi ispod površine – rekao je.

Andrea Čović Vidović naglasila je važnost podizanja svijesti o očuvanju mora.

- Stvarno smo napravili dobar posao, izvučeno je jako puno smeća, ali naravno, ima još posla. Nama je cilj bio podignuti svijest Splićana i Splićanki o tome koliko je važno paziti na naše more i obalu, i ne bacati ništa u more. Ono je izvor života i najveći ekosustav na svijetu. U ovoj inicijativi #EUBeachCleanUp sudjeluju čak 44 države u cijelom svijetu. Veseli nas što smo dio te male priče koja je zapravo velika u svom značaju – rekla je.

U akciji je sudjelovalo oko 50 volontera na kopnu, dok je jednako toliko ronioca čistilo podmorje Zente. Ronioci su iz morskih dubina izvlačili raznovrsni otpad, od starih automobilskih guma i boca, do većih predmeta poput kontejnera, pa čak i WC školjke. Vrijedne ruke volontera sav su otpad izvukle na kopno, gdje je pravilno zbrinut.

U ovoj važnoj eko akciji sudjelovali su brojni partneri i udruge, uključujući Ronilački klub Zenta, UPA Rostrum, Ronilački klub Špinut, REK HVIDR-a Split, Lučka uprava Zenta, Ronilački klub Puntar i Jedriličarski klub Zenta. Ovaj događaj pokazao je kako zajedničkim trudom možemo značajno doprinijeti očuvanju okoliša i podići svijest o važnosti odgovornog ponašanja prema prirodi.

Inicijativa #EUBeachCleanUp nastavit će slične aktivnosti diljem Europe, a današnji uspjeh u Splitu još je jedan korak prema čišćem i zdravijem morima i oceanima.

Vaša reakcija na temu