Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Počelo vađenje zaostalih ribolovnih alata u Parku prirode Telašćica

FOTO/VIDEO Počelo vađenje zaostalih ribolovnih alata u Parku prirode Telašćica

Kartiranje, a potom i vađenje mreža, provedeno je u zoni stroge zaštite bez dozvoljenog ribolova

Stručnjaci iz svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF i njihovi suradnici iz Društva podvodnih sportova Zagreb ovog su tjedna kartirali podmorje uz poznate klifove u Parku priroda Telašćica te započeli s vađenjem zaostalog ribolovnog alata koji se već dugi niz godina nalazi na dnu. Riječ je o ribarskim mrežama i vršama koje su smrtonosne za 66 % morskih sisavaca i 50 % morskih ptica, dok većina riba koje se u njih zaplete umire u mukama.

'Problem zaostalog ribolovnog alata je ogroman. Osim što utječu na živi svijet u moru, te ostavljene mreže izvor su plastičnog onečišćenja koje ima negativan učinak i na nas, ljude', ističe Patrik Krstinić, voditelj morskog programa u WWF Adriji. 

'Naš je cilj u potpunosti očistiti podmorje u zaštićenoj zoni Telašćice, jer u toj zoni uopće ne bi smjelo biti ribarskih mreža. Pojavi li se ubuduće neka mreža, to će biti posljedica ilegalnog ribarenja', dodao je.

WWF je dosad kartirao značajan dio Zadarskog arhipelaga i Viškog akvatorija, a cilj im je u sljedeće tri godine izvući iz Jadranskog mora 30 tona zaostalih ribolovnih alata koji prijete morskoj bioraznolikosti i staništima. K tome, ističu, žele da se i na lokalnoj i na nacionalnoj razini usvoje preventivne mjere i propisi za olakšavanje odlaganja ribolovnog alata.

Stručnjaci WWF-a i DPS-a ovog održali su i radionice s osnovnoškolcima na Dugom otoku koji su učili o štetnosti napuštenih i zaostalih ribolovnih alata u moru. Susreli su se i s ribarima na njihovom redovitom sastanku Lokalnog savjetodavnog vijeća za ribarstvo u Parku prirode Telašćica. Zajedničko upravljanje ribolovom u Parku temelji se upravo na dobroj suradnji s ribarima.

Tijekom nekoliko posljednjih godina WWF je pokrenuo male projekte diljem Sredozemlja s fokusom na oslobađanje morskog dna od zaostalih ribolovnih alata provođenjem aktivnosti njihova vađenja i podizanjem svijesti među ribarima i obalnim zajednicama. WWF Adria provodi dva projekta - Povećanje učinkovitosti upravljanja prirodnim resursima Parka prirode Telašćica (MedFund) i Ghost Gear - čiji je cilj smanjiti količinu odbačenih ribolovnih alata pronalaženjem inovativnih preventivnih rješenja i podržavanjem modela bez otpada. Osim vađenja alata s već kartiranih područja, cilj je kartirati i područje cijelog Dugog otoka, a ne samo zone uz klifove, gdje je na snazi zabrana ribolova.


Vaša reakcija na temu