Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Skrivene ljepote Jadra iz druge perspektive

FOTOGALERIJA Skrivene ljepote Jadra iz druge perspektive

Veći dio rezervata je neprohodan ili teško prohodan

Izvor rijeke Jadro i usko okolno područje zaštićeno je u kategoriji posebnog ihtiološkog rezervata. Tim područjem, kao i ostalim zaštićenim područjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji, temeljem Zakona o zaštiti prirode, upravlja Javna ustanova More i krš.

Kao nastavak dugogodišnje suradnje Javne ustanove i Prirodoslovnog muzeja iz Splita, pokrenut je još jedan zajednički projekt. Plan je da se u dvogodišnjem razdoblju, kroz terenske aktivnosti i kabinetski rad, utvrdi brojno stanje biljnih vrsta te identificiraju invazivne vrste i druge ugroze u posebnom rezervatu Jadra. Kako je veći dio rezervata neprohodan ili teško dostupan, u istraživanju su korištene i bespilotne letjelice i podvodni dron. Ovi suvremeni alati su se pokazali iznimno efikasni, a Javna ustanova More i krš ih je pribavila kroz sudjelovanje u međunarodnim istraživačkim projektima financiranim kroz europske fondove.

U istraživanju samog korita i nepristupačnih dijelova rezervata, istraživačima su u pripomogli iskusni vodiči - pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Split.

Iskusni rafteri HGSS-a su čamcem za spašavanje na divljim vodama istraživačima omogućili pristup u najnedostupnije dijelove rijeke. Zahvaljujući njihovim vještinama, napravljen je monitoring stanja i popis biljnih vrsta u samom koritu rijeke i gusto obraslim obalama.

Naizgled malo područje, od svega 7.8 ha površine, iznimno je bogato biljnim i životinjskim svijetom. Uz poznatu endemsku pastrvu - Solinku, endemske vrste špiljske faune samog izvora i ostale brojne životinjske vrste, na području rezervata je u prvoj fazi istraživanja popisano je gotovo tristo biljnih vrsta.

Uz geografske i biološke vrijednosti lokaliteta, izvor Jadra vodom opskrbljuje veći dio splitske urbane regije, tako da je očuvanje ovog područja od iznimne važnosti i nema alternative.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare