Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO: VJEROVALI ILI NE Za godinu i pol dana na ulicama električni autobusi

FOTO/VIDEO: VJEROVALI ILI NE Za godinu i pol dana na ulicama električni autobusi

Održana je prezentacija u Prometovoj garaži

Krajem sljedeće godine na splitskim prometnicama mogli bi voziti prvi električni autobusi u sklopu javnog gradskog prijevoza. Oko dva mjeseca prije apliciranja na EU fondove u komunalnoj firmi Promet održana je još jedna prezentacija najmodernijih autobusa. 

Robert Vrhovski, direktor tvrtke Autobus, zastupnika proizvođača Iveco je objasnio sve funkcije autobusa na kompletni električni pogon.

- Predviđen je za prekonoćno punjenje s kojim može prijeći 350 kilometara gradske vožnje. Postoji i varijanta za brzo punjenje - opisivao je.

Autobus može razviti brzinu do 80 kilometara na sat, a dok vozi zvučnici su uključeni prema vani kako bi ga pješaci čuli.

U Hrvatskoj nema električnih autobusa u sustavu gradskog prijevoza, Maribor ih ima nekoliko dok su u Francuskoj najveći hit, preko 600 ih je u funkciji.

Miroslav Delić, direktor tvrtke Promet je najavio apliciranje čim se otvore EU 'kuverte', a jedna od najvećih razlika u odnosu na nabavku klasičnih autobusa je što će vjerojatno električni biti financirani u stopostotnom iznosu.

Inače, koštaju 500.000 eura, duplo više od autobusa na gorivo.

- Ovisi o infrastrukturi za koliko ćemo prijaviti, plan nam je desetak. Studije su praktički gotove, ove prezentacije nam pomažu oko tehničkih detalja i specifikacija - obrazložio je Delić pod čijim je vodstvom Promet doživio kvantni skok u modernizaciji i stabilnosti poslovanja.


Vaša reakcija na temu