Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Savez izviđača Hrvatske FOTO/VIDEO Pošumljavanje požarišta na Biokovu

FOTO/VIDEO Pošumljavanje požarišta na Biokovu

Požar progutao više od 600 hektara šume

Dvije stotine volontera, izviđača i šumara Hrvatskih šuma ovu je subotu, na Međunarodni dan sadnje drveća, kroz kampanju Boranka krenulo s pošumljavanjem požarom opustošene šume u Parku prirode Biokovo. Ovo je ujedno prva ovogodišnja - a ukupno 39. po redu - akcija pošumljavanja požarišta u projektu Boranka, koji se ove godine održava sedmu godinu zaredom.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite glavni su organizatori kampanje Boranka koja je prerasla u najveću volontersku akciju pošumljavanja požarišta na razini čitave Europe.

U jednom od najgorih šumskih požara u kojem su u okolici Makarske ovo ljeto izgorjele tisuće hektara zelenila, požar je ušao i u Park prirode Biokovo. Progutao je više od 600 hektara šume. 

Kako bi što prije vratili barem dio zelenila te spriječili eroziju i degradaciju šumskog tla, volonteri - predvođeni izviđačima, šumarima Hrvatskih šuma i zaposlenicima PP-a Biokovo - posadili su na požarištu PP Biokovo više od 2000 novih sadnica, i to hrasta crnike (česmine), hrasta medunca, crnog jasena te čempresa, pinjola i crnog bora.

U akciji su sudjelovali izviđači iz Odreda izviđača pomoraca 'Spinut', Skautskog kluba 'Split' i Odreda izviđača pomoraca 'Jadran', zatim brojni učenici i nastavnici IV. Gimnazije 'Marko Marulić' iz Splita, V. gimnazije 'Vladimir Nazor' iz Splita i Prirodoslovne škole Split te zaposlenici makarske gradske uprave.

Prije samog početka akcije svim volonterima održana je kratka edukacija o području Parka prirode Biokovo i važnosti šuma u parku, zatim o prevenciji požara kao i o samom procesu sadnje. Okupljene volontere posebno su pozdravili predstavnici organizatora - Dan Špicer, poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske, Slavo Jakša, ravnatelj Parka prirode Biokovo, i Zlatko Lalić, predstavnik Hrvatskih šuma iz Šumarije Makarska, koji su se tom prigodom posebno zahvalili svim volonterima na sudjelovanju i pomoći u oporavku biokovskih šuma.

Organizatori su svim volonterima na sadnji osigurali sadnice, alat za sadnju, radne rukavice, vodu za piće i sendviče. 

Kako se projekt Boranka, uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, u proteklih nekoliko godina uspješno proširio i na zemlje u regiji, gdje ga provode nacionalni izviđački savezi, na ovoj akciji sudjelovali su i predstavnici Saveza izviđača Makedonije, Saveza izviđača Crne Gore i Saveza izviđača Bosne i Hercegovine.  Akciju su osobno podržali, sudjelujući pritom i u sadnji stabala, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

'Ponosni smo što smo u okviru javnog poziva s organizacijama civilnog društva podržali dva projekta Saveza izviđača Hrvatske, konkretno projekt Boranka u Sjevernoj Makedoniji i sada nastavak suradnje u Crnoj Gori. Na taj način radimo na promicanju prioriteta i vidljivosti RH na području međunarodne razvojne suradnje, a dokaz da smo uspjeli u tome je da je projekt u Sjevernoj Makedoniji prepoznalo veleposlanstvo SAD-a koje aktivno sudjeluje, dok je projekt u Crnoj Gori prepoznala delegacija Europske unije. Podrška projektima zaštite okoliša odražava se i u Nacionalnoj strategiji razvojne suradnje, gdje je odgovoran gospodarski razvoj, temeljen i na okolišnoj odgovornosti, jedan od sektorskih prioriteta Republike Hrvatske. Vidjeti konkretne rezultate ulaganja u nove generacije ono je zbog čega ovakvi projekti sadrže dodanu vrijednost. Uključivanje državnog vrha, poznatih javnih osoba i brojnih volontera kao i osvajanje brojnih nagrada dokaz su široke podrške ovim projektima i posvećenosti društva zajedničkom cilju - stvaranju zelenijeg i zdravijeg planeta.

Za kraj zahvaljujemo se Savezu izviđača Hrvatske na promociji RH koja je vidljiva dalje od regije. Jedan je od primjera toga COP28 u Dubaiju, kada je projekt Boranka predstavljen kao istaknuti projekt zaštite okoliša. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavit će podržavati takve inicijative koje donose pozitivne ekološke i društvene učinke jer održivost nije samo moralni izbor, već nužnost', izjavio je Dragan Ljevar, drugi tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Nakon ove uspješno održane akcije pošumljavanja u Parku prirode Biokovo, Boranka će u narednim tjednima pošumljavati požarišta oko Trogira i Šibenika. Više informacija o sudjelovanju može se dobiti upitom na info@boranka.hr.

Kampanja Boranka do sada je okupila više od 11.000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva. Ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 130.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. 

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima - Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ. Glavni su sponzori ovogodišnje Boranke Raiffeisen banka, Ferrero International, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Abbot i Dacia.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH, Svjetska skautska fondacija (World Scout Foundation) te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.


Vaša reakcija na temu