Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Francuska zabranila uporabu plastične ambalaže za voće i povrće

Francuska zabranila uporabu plastične ambalaže za voće i povrće

Nova pravila odnose se na 30 različitih vrsta

Europske zemlje žele smanjiti uporabu plastike. Uvode razne mjere kako bi potrošače potaknule na izbor ekološki prihvatljivije ambalaže. Francuska će za malo više od mjesec dana, od početka iduće godine, zabraniti uporabu plastične ambalaže za gotovo sve voće i povrće. 

Vijest da od iduće godine voće i povrće neće biti pakirano u plastičnoj ambalaži, Francuzi su jedva dočekali. U Francuskoj trećina voća i povrća prodaje se u ambalaži, a u polovini slučajeva riječ je o plastičnoj.

Nova pravila odnose se na 30 različitih vrsta. Na popisu su, među ostalima, poriluk, patlidžan i rajčica te jabuke, banane i naranče. No ne misle svi kupci da je zabrana plastične ambalaže dobra.

Jedna je od mogućnosti prodaja voća i povrća u rinfuzi. No nije moguće tako prodavati sve vrste voća i povrća. Primjerice jagode i maline koje se lako oštete.

- Ako stavimo u kartonsku ambalažu, kupci više neće moći vidjeti kvalitetu voća i povrća. I ne samo kupci, nego i naši zaposlenici koji neće moći provjeriti svježinu proizvoda - rekao je Bertrand Swiderski, direktor Odjela održivog razvoja u Carrefouru, prenosi HRT.

Zato će se jagode i gljive moći prodavati u ambalaži do 2026. Povrće koje je narezano također neće podlijegati takvim pravilima. Plan je da do 2026. sve voće i povrće bude u ponudi bez plastične ambalaže.

Vaša reakcija na temu