Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Inovativno i održivo praćenje stanja Jadranskog mora

Inovativno i održivo praćenje stanja Jadranskog mora

Potpisan je Sporazum o strateškom tehnološkom partnerstvu

Digitalni inovacijski HUB Innovamare u Šibeniku postaje lider u transformaciji plave ekonomije s misijom održivosti naših mora!

Na trećoj sjednici skupštine DIH-a Innovamare, koja se održala 12. 12. 2023., potpisan je Sporazum o strateškom tehnološkom partnerstvu za inovativno i održivo praćenje stanja Jadranskog mora između DIH-a Innovamare i start-up tvrtke SeaCras.

Digitalni inovacijski HUB Innovamare rezultat je trogodišnjeg strateškog projekta vrijednog 5,6 mil € financiranog iz Interreg programa Italija-Hrvatska koji je omogućio suradnju između 350 različitih dionika iz obje zemlje. DIH Innovamare je neprofitna organizacija koju je osnovalo 15 najvećih organizacija u morskim tehnologijama i biologiji mora iz Hrvatske i Italije. Članovi su znanstveno-istraživačke institucije, privatne tvrtke te lokalna i regionalna samouprava.

Osnovan je u svibnju 2023. godine sa sjedištem u Šibeniku. Povezuje i olakšava suradnju tvrtkama, institucijama istraživačima, stručnjacima i korisnicima iz privatnog, znanstvenog, civilnog i javnog sektora a kako bi se uhvatili u koštac s izazovima vezanim uz svoju misiju razvoja novih inovativnih plavih tehnologija. To je jedinstveni pristup koji se temelji na uslugama i alatima za poticanje suradnje.

DIH Innovamare i SeaCras, u suradnji s vodećim znanstveno-istraživačkim institucijama, rade na stvaranju prvog strateškog tehnološkog partnerstva na Jadranu - ujedno i jednog od prvih takve vrste u svijetu. Ovaj projekt je usmjeren na praćenje i očuvanje mora velikih razmjera, i obuhvaća najmodernije tehnologije te je otvoren za suradnju sa svim zainteresiranim stranama.

U srcu ovog strateškog partnerstva je razvoj 'Monitoringa mora 5.0' - naprednog sustava koji kombinira opsežno prikupljanje podataka (tzv. Big Data pristup), umjetnu inteligenciju za njihovu sofisticiranu interpretaciju i precizne procjene budućih trendova.

Strateško partnerstvo stvara se radi integracije više vrsta naprednih rješenja, kao što su satelitski nadzor, površinska robotska plovila, pametne plutače, ekološko uzorkovanje te izrada prediktivnih modela kao snažan set tehnoloških alata za očuvanje morske okoline s niskim emisijama stakleničkih plinova.

Hrvatska tvrtka SeaCras, prepoznata kao 'Europska startup zvijezda u usponu' od strane Europske svemirske agencije - EUSPA, fokusirana je na satelitski monitoring, razvoj prediktivnih modela i digitalne replike (digitalnog blizanca) Jadranskog mora.

DIH Innovamare s druge strane je ključan koordinator za razvoj morskih tehnologija koji je ujedno i jedna od organizacija dio misije EU Mission: Restore our Oceans and Waters, u partnerstvu s različitim znanstveno-istraživačkim institucijama iz Hrvatske, Italije i Norveške.

Ovo strateško partnerstvo omogućit će brojnim krajnjim korisnicima pružanje rješenja za širok spektar izazova - kroz jedan poziv ili upit, u rasponu od monitoringa iznenadnih onečišćenja do analize biokemije mora, uključujući detekciju metala i drugih vrsta utjecaja na more - na mikro, mezzo i makro razini Jadranskog mora.

U strateško partnerstvo uključeni su još i Institut Ruđer Bošković, Fakultet elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zadru i Dubrovniku, Oceanographic Institute iz Trsta, te je ostvarena suradnja s Agencijom Europske unije za svemirski program (EUSPA), te međunarodnom agencijom Mercator Ocean International, što čini ovo strateško partnerstvo oglednim primjerom sinergije različitih inovacija u službi očuvanja ne samo našeg Jadranskog mora, već i drugih mora i oceana.

Vaša reakcija na temu