Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
IZNENAĐENJE U SPLITU Ravnatelj Park šume: 'Udruga Sunce podržala divlje graditelje na Marjanu'

IZNENAĐENJE U SPLITU Ravnatelj Park šume: 'Udruga Sunce podržala divlje graditelje na Marjanu'

'Na radionici sudjelovala predstavnica udruge u rodbinskim vezama sa suvlasnikom zemljišta na kojem se nalaze nelegalne kuće'

Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje park šumom Marjan, tvrdi kako je na radionici o upravljačkoj zonaciji predstavnica udruge Sunce Vida Zrnčić podržala stavove predstavnika udruge Merjan Gorana Jugovića i udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu Ivana Peršića. Udruge, kaže Pejnović, okupljaju bespravne graditelje i vlasnike zemljišta koji traže isključenje njihovih parcela iz zaštićenog područja park šume.

'Na radionici održanoj 10. kolovoza predstavnica udruge Sunce zastupala je stavove kako je izdvajanje privatnog vlasništva iz obuhvata granica park šume potencijalna tema te kako ilegalna gradnja u zaštićenom dijelu prirode ne bi trebala biti tema radionice i plana upravljanja. S takvim stavovima se Javna ustanova apsolutno neće nikada složiti, i to zato jer se izrađena zonacija temelji na osnovnom načelu navedenom u Smjernicama za planiranje upravljanja zaštićenim područjima da se zone određuju u skladu s potrebama očuvanja pojedinih vrijednosti, vodeći računa o dozvoljenim i primjerenim ljudskim aktivnostima.

Divlja gradnja u zaštićenom području sasvim sigurno nije dozvoljena i primjerena ljudska aktivnost.

Prema zapisnicima prethodno održanih radionica i primjedbi tijekom javnih rasprava, udruga Sunce nije imala primjedbi na prvu varijantu upravljačke zonacije prikazanu u ožujku 2021. u kojoj su bespravne građevine prikazane kao podzona naselja, čemu su se suprotstavili predstavnica Zavoda za zaštitu prirode Karla Fabrio Čubrić, predstavnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša Županije Marija Vučković i predstavnik Društva Marjan Srđan Marinić, koji su istaknuli kako bespravni objekti ne bi trebali uopće biti prikazani u upravljačkoj zonaciji, već bi područja bespravne gradnje trebala biti u zoni usmjerene zaštite.

U drugoj varijanti zonacije bespravne građevine su protivno prethodno iznesenim stavovima prikazane u podzoni očuvanja djelomično izgrađenih poljoprivrednih površina, na što udruga Sunce također nije imala primjedbi, premda bi to značilo da Javna ustanova planira očuvanje nelegalnih građevina protivno namjeni utvrđenoj važećom prostorno-planskom dokumentacijom Grada Splita.

Jedini kritički osvrt udruge Sunce uslijedio je na aktualnu zonaciju u ožujku 2024. u kojoj nisu prikazane bespravne građevine, dok su područja devastirana bespravnom gradnjom uvrštena u zonu usmjerene zaštite, sukladno uputi Zavoda za zaštitu prirode i smjernicama, u potpunosti u skladu s važećom prostorno-planskom dokumentacijom Grada Splita', navodi Pejnović.

Ističe kako je pregledom video snimke posljednje radionice utvrđeno kako je na upit predstavnika Društva Marjan Srđana Marinića, predstavnica udruge Sunce potvrdila da je rodica Nikše Zrnčića, koji je nedavno ponudio Gradu Splitu otkup zemljišta i pješačkog puta od 1.060 kvadrata i legalne kuće od 13 kvadrata iznad plaže Kašjuni za 400 tisuća eura.

'Naknadnim pregledom vlasničkih listova i zahtjeva za legalizaciju, utvrđeno je da se radi o suvlasniku zemljišta iznad plaže Kašjuni na kojima je zatražena legalizacija pet stambenih jednostavnih zgrada i jedne pomoćne zgrade te da je u jednoj od kuća sjedišta udruge Merjan, kojom predsjedava vijećnik Gradskog kotara Meje Goran Jugović. Jedan od suvlasnika zemljišta ovlastio je predstavnika udruge Vlasnici zemljišta na Marjanu Ivana Peršića da ga zastupa na radionici. Jugović je kontakt osoba za zahtjev za legalizaciju zgrada ukupne površine 342 kvadrata.

Dakle, predstavnica udruge Sunce u rodbinskoj je vezi sa suvlasnikom zemljišta na kojima je ilegalno izgrađeno, a potom zatražena legalizacija pet stambenih zgrada i pomoćne zgrade. Legalizaciju je Grad Split odbio.

Nakon pravomoćnosti odbijene legalizacije jedina eventualno preostala mogućnost legalizacije tih zgrada je isključenje iz zaštite tog dijela park šume, što je predstavnica udruge Sunce podržala kao potencijalnu temu plana upravljanja? Mora se priznati, prilično iznenađujuće za udrugu koja se bavi zaštitom prirode i okoliša, i to u trenutku kada je Grad Split odbio sve zahtjeve za legalizaciju te uputio Građevinskoj inspekciji zahtjev za preuzimanjem troškova uklanjanja nezakonito izgrađenih građevina u park šumi s popisom prioriteta za uklanjanje', komentira Pejnović.

Mi smo pokušali dobiti odgovor od udruge Sunce, no bez uspjeha. Na tri maila i pet poziva nitko nije ništa odgovorio.

Vaša reakcija na temu