Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
JAVNO DOBRO UPOZORAVA NA EKOLOŠKU KATASTROFU: 'Gornji horizonti' i puste doline

JAVNO DOBRO UPOZORAVA NA EKOLOŠKU KATASTROFU: 'Gornji horizonti' i puste doline

'Unatoč ili baš zbog turneje Andreja Plenkovića po BiH'

Iz stranke Javno dobro poručuju kako su 'Gornji horizonti' i stari dogovor Sanader - Dodik, koji je neko vrijeme bio obavijen velom tišine, opet oživjeli. 'Pitanje je samo koliko su Andrej Plenković i njegova stranačka organizacija danas involvirani u sam projekt.

Andrej Plenković je upravo na turneji po BiH. Njegov posjet uključuje sastanke s visokim dužnosnicima i otvaranje infrastrukturnih projekata, a u HDZ-u ističu snažnu potporu napredovanju BiH prema EU, pomoć i dobrobit hrvatskog naroda u BiH te boljitak cijele BiH. Predstavljeni su i prioriteti hrvatske politike koji uključuju suradnju na nizu infrastrukturnih projekata kao i projekte povezane s 'energetskom sigurnošću'. Uskoro će biti održana i zajednička sjednica Vlade RH i Vijeća ministara BiH', poručuje Željan Jurlin iz stranke Javno dobro.


Iako Plenković kaže da mu Milorad Dodik trenutno 'nije tema' u Javnom dobru se pitaju - zašto.

'Posebno kada znamo da je Dodik upravo potvrdio kako neće odustati od planova za gradnju hidroelektrane Dabar, jedne od sedam hidroelektrana i šest akumulacijskih jezera u okviru hidroenergetskog megaprojekta 'Gornji horizonti' u slivu rijeke Trebišnjice u istočnoj Hercegovini, usprkos tome što je ta gradnja protuzakonita. 

Naime, Okružni sud u Banja Luci poništio je jedno od odobrenja za izgradnju infrastrukturnih objekata 'Dabar' d.o.o. Trebinje, na slivu rijeke Zalomke.
Rijeke Buna, Bunica i Bregava pripadaju slivovima Trebišnjice i Neretve, no projektom 'Gornji horizonti' moguće je vode rijeke Trebišnjice povećati prevođenjem voda koje dreniraju u pravcu sliva Neretve umjetnim kanalima. Ova koncepcija stoga predviđa prevođenje dijela voda iz slivova Bune, Bunice (Zalomke) i Bregave sustavom tunela u sliv Trebišnjice, što automatski znači manji dotok vode na ušće, posebno u Neretvansko polje. Novom koncepcijom predviđena je izgradnja tri nove elektrane: HE Nevesinje, HE Dabar i HE Bileća.


Radi se o projektu s doslovno kataklizmičnim scenarijima po RH i, kako to mnogi nazivaju, o 'najvećoj ekološkoj katastrofi u Europi', koja prijeti krajevima od Dubrovnika, do Metkovića i Čapljine: nestanak dijelova ribljeg fonda, ptičjih i životinjskih vrsta, biljnog bogatstva, poljoprivrednih kultura, turističkih dobara... Prodiranje mora i zaslanjenje sve do Čapljine... Riječju: pretvaranje plodne neretvanske doline u pustinju! Uzgoj školjaka u malostonskom zaljevu već je ugrožen jer se zbog manjeg dotoka slatke vode povećao salinitet mora', upozorava Jurlin.

Podsjeća da se radi prevođenja vode kilometrima cijevi i umjetnih kanala iz sliva Neretve u sliv Trebišnjice za potrebe hidroelektrana, angažirala tvrtka Energy Financing Team (EFT) u vlasništvu srpskog tajkuna Vuka Hamovića koja je u dogovoru s Elektroprivredom tzv. Republike Srpske.

'Dakle, radi se o tvrtki EFT iz Londona koja je danas najveći opskrbljivač strujom državnih elektroprivreda i industrije u dvadeset država jugoistočne Europe, Baltika i Turske, čiji je vlasnik bogatstvo stekao restrukturiranjem klirinških dugova i dugova akumuliranih dugotrajnim isporukama električne energije, a koja je, nimalo slučajno - registrirana u Hrvatskoj.

Hrvatskoj se javnosti tajilo da su spremnost za realizaciju projekta elektroenergetskog objekta na slivu rijeke Trebišnjice, zajedničkim ulaganjima iskazali Elektroprivreda RS-a i Hrvatska elektroprivreda (HEP). Na sastanku kojeg je tada organizirao Milorad Dodik dogovoreno je, a to su prenijeli i banjalučki mediji, da će Elektroprivreda Republike Srpske i Hrvatska Elektroprivreda (HEP) pripremiti svu potrebnu dokumentaciju te nakon pribavljanja mišljenja Vlade Republike Srpske i Vlade RH nastaviti planirane aktivnosti na izgradnji novih kapaciteta u okviru projekta 'Gornji horizonti' i hidroelektrane Dubrovnik II.

Nažalost tu priča s Vukom Hamovićem, za kojeg znamo da je i glavni investitor u energetskom sektoru BiH te jedan od najvećih regionalnih trgovaca električnom energijom - ne završava. Činjenica je da je on, zajedno sa svojim visokopozicioniranim hrvatskim partnerima kao što su Martina Dalić, Marija Pejčinović – Burić i slični, vrlo aktivno radio na preuzimanju kompletne energetike Republike Hrvatske te prebacivanju kontrole u privatne ruke putem projekta 'Vis Viva', termoelektrane na Perući i reverzibilne hidroelektrane Vrdovo koja predviđa samu Peruću kao prvo jezero. Termoelektrana je uklonjena iz svih planova, no ostala je RHE Vrdovo', poručuju iz Javnog dobra.


Naglašavaju kako se ne radi samo o strateškom nacionalnom interesu kroz kontrolu najvećeg resursa - vode, već  i o energetskom problemu, jer bi preko RHE Vrdovo ogroman utjecaj na stabilnost državnog energetskog sustava završio u privatnim rukama.
'Naime, hidroelektrane su dobre, ali reverzibilne hidroelektrane su idealne kao kompenzacija nestabilnoj proizvodnji  struje iz 'obnovljivaca', mega solarnim elektranama i 'vjetroparkovima' kojih je  u međuvremenu izniklo jako mnogo, a grade se i dalje. Ovakva reverzibilna hidroelektrana može samostalno podignuti čitav elektroenergetski sustav države nakon sveopćeg pada sustava, zato je strateški još važnija od običnih hidroelektrana.

Tu je i politički problem jer bi se ljudima putem eksproprijacije otela zemlja. Na žalost, taj i takav zločinački naum, ali i antidržavni plan uvršten je na listu strateških projekata dok je u Saboru prošao cijeli paket prijedloga koji su u bitnom segmentu protuustavni i pripremljeni u smjeru privatnog energetskog (interesnog) sektora. Dozvole od Ministarstva zaštite okoliša su ishodovane, a projekt je uvršten u Prostorni plan Splitsko-dalmatinske županije. Možda je sada nekima jasnije zašto Plenković šuti i zašto mu je to sve 'ne tema'.

Stoga, ponovimo da 'Gornji horizonti' predstavljaju Hamovićev hidroenergetski megaprojekt kompleksnih i velikih zahvata u slivu rijeke Trebišnjice u BiH. Sustav koji bi se trebao sastojati od sedam hidroelektrana, šest akumulacijskih bazena, te kanala i tunela kojima bi se dodatno sakupljala voda iz slivnog područja rijeke Neretve, odnosno kako bi se povećao energetski potencijal hidroelektrana u sklopu 'Gornjih horizonta'.

Međutim, ako bi do toga došlo, postoji velika opasnost od smanjenja razine vode u Neretvi, što bi dovelo do prodora slane vode sve do Čapljine. Uz pitanje hoće li elektroenergetski sektor Republike Hrvatske sutra prijeći u privatne ruke Vuka Hamovića & partnera, ostaje nam i ovo: Hoće li se dolina Neretve zbog nečijih interesa sutra pretvoriti u pustinju?', poručuje Jurlin

Iz Javnog dobra podsjećaju da je Plenković ovih dana u Bosni i Hercegovini na sastancima s njihovim visokopozicioniranim političarima i Vladom.

'Kao prioritet hrvatske politike koji uključuje suradnju na nizu infrastrukturnih projekata predstavljeni su projekti povezani s 'energetskom sigurnošću'

A sigurno je samo to da zajedno rade protiv prirode i protiv svakog čovjeka koji hoda zemljom, u obje države', zaključuje Jurlin iz Javnog dobra.

Vaša reakcija na temu