Svaki put kad se pojavi novi food trend na društvenim mrežama, on izaziva različite reakcije - od oduševljenja do najžešćeg hejtanja. Tako je i s ovim viralnim desertom, pitom od vina, koju neki smatraju genijalnom idejom i savršenim desertom, a drugi pak užasom koji treba probati samo jednom. Ili niti jednom.
Postoje razne verzije ove slastice - jedna od njih je ta da se u tijesto za pitu koje se već nalazi u kalupu uliju svi sastojci (crveno vino, šećer, gustin, arome), izmiješaju i pita se ubaci u pećnicu i peče 30-40 minuta. Druga verzija je da se tijesto unaprijed ispeče, a nadjev s vinom skupa na štednjaku, ulije u pečeno tijesto i pita se dobro ohladi.
Ovo piti mogu se u nadjev dodati razni zimski načini, koji se uobičajeno koriste za kuhano vino - od cimeta, klinčića, muškatnog oraščića... Također, oni koji su probali ovaj čudnovati kolač kunu se i u verziju u kojoj se u nadjev dodaje tamna čokolada. Od ideja za serviranje, najpopularnija je ona da se pita od vina posluži uz tučeno slatko vrhnje.
Miss Gastro donosi osnovnu verziju recepta za pitu od vina.
Sastojci
Prhko tijesto
Crveno vino 750 ml
Gustin (Kukuruzni Škrob) 0,50 šalica
Šećer 1,25 kom
Ekstrakt vanilije
Cimet
Sol 1 prstohvat
Maslac
Postupak
Pomiješati sve sastojke (osim maslaca) i kratko prokuhati na srednjoj vatri dok se ne zgusne (8-10 minuta).
Umiješaj maslac i ulij u predpečeno prhko tijesto za pitu. Pusti da se ohladi u hladnjaku minimalno 4 sata, a najbolje preko noći.