Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot MARIJANA PULJAK PONOVNO PROZIVA MINISTRA 'Hoćete li svojim nečinjenjem uzrokovati da porezni obveznici plaćaju 500.000 eura kazne dnevno?'

MARIJANA PULJAK PONOVNO PROZIVA MINISTRA 'Hoćete li svojim nečinjenjem uzrokovati da porezni obveznici plaćaju 500.000 eura kazne dnevno?'

Još nije pokrenuta sanacija šljake u Dugom Ratu

Zastupnica Marijana Puljak danas je u Saboru ponovno prozvala ministra Tomislava Ćorića zbog saniranja šljake u Dugom Ratu. Poručila mu je da ne poštuje zakon, pa je to sve i ponovila u objavi na društvenim mrežama.

'Ministre Ćoriću, kada ćete pokrenuti sanaciju opasne šljake na području bivše tvornice Dugi Rat što ste po zakonu dužni napraviti?

Već ste prijavljeni Europskoj komisiji za kršenje 13 direktiva iz područja zaštite okoliša. Hoćete li svojim nečinjenjem uzrokovati da porezni obveznici plaćaju Europskoj komisiji dnevnu kaznu od 500.000 eura kao Poljska kojoj je upravo izrečena kazna u sličnom slučaju', istaknula je Puljak.

Pojasnila je i kako je prostor bivše tvornice ferolegura Dalmacija Dugi Rat prodan investitoru - tvrtki Projekt Uvala.

'Investitor je zaradio na prodaji vrijedne sirovine, koju je nezakonito izvlačio iz ostataka ferolegura na području tvornice, a za sobom je na zemljištu ostavio opasnu trosku i šljaku. Investitor je po ugovoru bio dužan sanirati opasnu trosku do kraja 2019. godine, ali to nije učinio. Slijedom Zakona o zaštiti okoliša, saniranje je nakon tog roka bila dužna obaviti država', navela je.

Istaknula je kako se to do danas nije napravilo. 

'Predložili smo amandmane na proračun kako bismo spasili obraz Ministarstvu i spriječili visoke europske kazne. Tim amandmanom u državnom proračunu se trebala uvesti financijska stavka od 15 mil. kn koja bi osigurala da se krene u izvođenje sanacije. Postojeći sanacijski program je potrebno ažurirati, a nove procjene govore da je vrijednost sanacije oko 35 milijuna kuna i može se obaviti u tri godine.

Amandman je vaše ministarstvo odbilo, ali je za par dana u medije došla vijest, od nekog od anonimnih djelatnika ministarstva, kako će ministarstvo ipak pokrenuti sanaciju. Valjda ste se prepali europskog javnog tužitelja, OLAF-a, koji se prešetava ostalim ministarstvima i kažnjava one koji ne rade svoj posao kako treba', navela je Marijana Puljak.

Međutim, od te vijesti u medijima, ne vide nikakav napredak. 

'Sami ste na direktna pitanja odgovorili da će se sve znati u sljedećim tjednima. Tjedni su prošli od tih izjava.

Ministre Ćoriću, kada ćete pokrenuti sanaciju opasne šljake na području bivše tvornice Dugi Rat što ste po zakonu dužni napraviti?', ponovno je upitala. 


Vaša reakcija na temu