Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MODRULJI VOLE PLIĆAK Dolaze radi hrane i razmnožavanja

MODRULJI VOLE PLIĆAK Dolaze radi hrane i razmnožavanja

'Veća je opasnost čovjek za njih, nego obratno', kaže stručnjak

Nakon objave da je na Visu u plićaku snimljen modrulj dug malo više od jednog metra, Branko Dragičević s Instituta za oceanografiju i ribarstvo kaže nam da takvo ponašanje mladih modrulja nije rijetka pojava, dapače. 

- Razlozi dolaska su vjerojatno potraga za hranom. S obzirom da se radi o maloj jedinki, sigurno se ne radi o razmnožavanju. Veći modrulji se kako se bliži vrijeme okota približavaju obali jer u plićaku im je sigurnija hrana - objasnio nam je.

Dolasci su, kaže, uobičajeni bili i prije, ali kako živimo u eri pametnih telefona, jednostavno se lakše snime i objave pa se stječe dojam da je takvo ponašanje ove vrste morskih pasa novost.

Inače, riječ je o ugroženoj vrsti, veća opasnost njima prijeti od čovjeka, nego obratno. Iako spada u opasne vrste u Jadranu, rijetko će  veliki modrulj napasti, uglavnom 'zabunom', jer ga privlači krv pa vrebajući primjerice ribe, može 'dohvatiti' čovjeka.


Vaša reakcija na temu