Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miljenko Hegedić Najnoviji val Dukatovog projekta pošumljavanja - zahvaljujući dječjim crtežima  niče nova šuma od 11 tisuća sadnica

Najnoviji val Dukatovog projekta pošumljavanja - zahvaljujući dječjim crtežima niče nova šuma od 11 tisuća sadnica

S obzirom na rast pristiglih likovnih radova iz natječaja u natječaj, u Dukatu očekuju da će do kraja 2024. godine posaditi ukupno 40 tisuća stabala

Dukat, vodeća tvrtka mliječne industrije u Hrvatskoj, nastavlja s provedbom projekta 'VOLIM ŠUME!', najvećeg pojedinačnog korporativnog projekta pošumljavanja u Hrvatskoj. Ovogodišnje izdanje započinje ponovno zahvaljujući odazivu učenika i predškolaca na kreativni likovni natječaj u sklopu kojeg je prošle godine prikupljen rekordni broj dječjih radova na temu šume. Njih gotovo 11 tisuća pristiglo je iz škola i vrtića diljem Hrvatske, a isti je i broj sadnica koje će Dukat posaditi ove godine nastavljajući se na sadnju 10 tisuća stabala tijekom protekle.

Ovogodišnju sadnju započelo je 60-ak Dukatovih zaposlenika – volontera posadivši tisuću sadnica hrasta lužnjaka na Petrovoj gori kod Vojnića, dok će preostalih 10 tisuća sadnica biti posađeno kod Draganića u suradnji s Hrvatskim šumama. Zajedno s lanjskom sadnjom Dukat će godinu završiti s ukupno 21 tisućom posađenih sadnica što će rezultirati s čak 70 tisuća četvornih metara pošumljene površine.

Najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja daje značajni doprinos obnovi šumskog fonda u Hrvatskoj 

Ključ uspjeha ovog projekta leži u partnerstvu sa školama i učiteljima, a od lani i vrtićima i odgojiteljima iz cijele  zemlje. Naime, svoje su radove na temu prijateljstva sa šumom lani na likovni natječaj poslali učenici i predškolci iz 425 osnovnih škola i 219 vrtića, a s obzirom na to da iz godine u godinu raste broj pristiglih likovnih radova, u Dukatu očekuju da će do kraja 2024. posaditi ukupno 40 tisuća sadnica, dajući tako značajni doprinos obnovi šumskog fonda u Hrvatskoj. Upravo zbog povezanosti natječaja sa šumama u posljednja tri izdanja, od ove godine natječaj 'VOLIM MLIJEKO!' mijenja ime u 'VOLIM ŠUME!' i tako već u nazivu projekta odražava snažnu povezanost s tematikom. Ovogodišnji je natječaj u tijeku i traje do 30. studenoga.

Foto: Miljenko Hegedić

Također, za uspjeh projekta zaslužan je i angažman zaposlenika - volontera Dukata koji zajedno sa zaposlenicima Hrvatskih šuma, partnera projekta, drugu godinu zaredom sudjeluju u sadnji diljem Hrvatske. 

Dukatova posvećenost očuvanju okoliša odražava se kroz niz projekata 

Uz akcije sadnje koje su stasale u najveći pojedinačni korporativni projekt pošumljavanja, Dukat i njegovi zaposlenici već jedanaest godina  sudjeluju u Zelenoj čistki, najvećoj globalnoj volonterskoj akciji čišćenja otpada (World Cleanup Day). Kako bi smanjio utjecaj svog poslovanja na okoliš, uz solarne elektrane na tvornicama u Zagrebu i Karlovcu, Dukat nastavlja s ulaganjima u obnovljive izvore energije i smanjenjem plastike u pakiranju svojih proizvoda. Uz to,  od rujna ove godine provodi veliki društveno odgovorni projekt 'Hrana se ne baca', usmjeren na edukaciju i motivaciju građana da promjene svoje svakodnevne navike i smanje otpad od hrane koji nastaje u njihovim kućanstvima.

Foto: Miljenko Hegedić

Vaša reakcija na temu