Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
NESLUŽBENO Evo otkud potječe mazut koji je zagadio more u Splitu i potaknuo pražnjenje bazena u Areni

NESLUŽBENO Evo otkud potječe mazut koji je zagadio more u Splitu i potaknuo pražnjenje bazena u Areni

U svakom slučaju, treba pričekati rezultate nadzora inspekcija i stručnih službi, upozoravaju nadležni

Prema informacijama kojima raspolaže Jutarnji, iz nekoliko izvora bliskih istrazi, istjecanje mazuta u more u sjevernom dijelu Splita, a samim time i onečišćenje, posljedica je kvara odnosno puknuća cijevi još u travnju u ratnoj luci Lora.

Istjecanje mazuta na površinu mora potaknulo je, kako tvrde izvori, pražnjenje bazena u Spaladium Areni, koja je priključena na isti odvodno-kanalizacijski sustav kao i luka Lora.

Koliko je ta informacija točna, tek će se vidjeti. U svakom slučaju, treba pričekati rezultate nadzora inspekcija i stručnih službi.

U ratnoj luci Lora je, naime, bio zabilježen incident početkom travnja, kada je tvrtka Cian izišla na teren. Tada su primijećene masne mrlje u moru, a bilo je i tragova mazuta.

Koliko je poznato, stručnjaci Ciana kamerama su snimili tragove mazuta u svim cijevima koje vode prema Lori. Najizgledniji scenarij je da je nakon pražnjenja golemih količina vode iz dva bazena, koja su bila postavljena u Spaladium Areni za potrebe Europskog prvenstva u vaterpolu, te obilnih količina kiše, mazut koji se nalazio u cjevovodu isplivao.

Smatra se da ga je plima izvukla na površinu mora. Dakle, izvori bliski istrazi otvorili su i mogućnost da je do istjecanja mazuta izvan nadzora iz luke Lora došlo u travnju te da se on negdje, najvjerojatnije u cjevovodu, zaustavio, da bi ga voda iz bazena i obilne oborine sada pokrenule.

Tako da se on, čemu smo svi svjedoci, našao na površini mora. Iz kompleksa na kojem je smještena Spaladium Arena i ratna luka Lora oborinske vode se slijevaju prema kompleksu Brodosplita.

Iz odgovora dobivenog od Ministarstva obrane može se iščitati da nisu otklonili mogućnost da je mazut koji se našao u moru porijeklom iz Lore te su čak i priznali da su nađeni tragovi mazuta u oborinskim kanalima.

Iz MORH-a su odgovorili da je nakon zaprimanja informacije o pojavi onečišćenja mora na prostoru Brodosplita, Hrvatska ratna mornarica pristupila provjeri je li došlo do onečišćenja mora iz prostora vojarne u Lori.

'Nakon što se pojavila informacija o onečišćenju mora, u jednom odvodnom šahtu u vojarni u Lori utvrđena je prisutnost male količine mazuta te je HRM odmah pristupio utvrđivanju razloga te prisutnosti. Trenutačno se radi na utvrđivanju je li navedeno onečišćenje mora povezano s postrojenjem u vojarni', odgovorili su iz MORH-a.

Doduše, iz MORH-a nisu ništa odgovorili na pitanje o incidentu u travnju ove godine, nego su naglasili da prije ovog aktualnog incidenta nije bilo pokazatelja koji upućuju na neispravan rad termoenergetskog postrojenja, u kojem se, kako navode, redovito nadzire i kontrolira količina goriva u spremnicima, kao i tlak goriva.

Matko Bašić iz tvrtke Cian, koja obavlja sanaciju onečišćenog mora, ne može iz svoje pozicije reći tko je kriv za onečišćenje jer još uvijek traju izvidi, tako da će netko izići sa službenom izjavom kada se sa sigurnošću bude moglo utvrditi odakle je došlo onečišćenje.

Bašić je, ipak, rekao da je onečišćenje došlo iz cjevovoda koji pokriva šire područje oko Lore, Spaladium Arene, obližnjih trgovačkih centara i Brodosplita.

Smatra da su obilne oborine pokrenule mazut iz cjevovoda. 'Odakle je došao u cjevovod, to će se tek utvrditi i to nije posao Ciana. Mi se bavimo sanacijom i velik dio onoga što se nalazilo u moru mi smo izvadili.

Što se tiče sanacije, u ovom trenutku možemo reći da mazuta više nema u moru, ali bit će još dosta sekundarnog čišćenja', pojasnio je Bašić, koji je na direktno pitanje, ipak, na neki način priznao da je Cian bio pozvan u Loru u travnju, ali je dodao da nisu ništa pokupili kada govorimo o mazutu i ostalim štetnim tvarima. Kaže da je samo čuo da se nešto dogodilo. 'Navodno je nešto bilo', kaže Bašić.

U svakom slučaju, do službene potvrde ove informacije trebat će pričekati rezultate nadzora nadležnih službi. Iz Državnog inspektorata odgovorili su za Jutarnji da, nakon poziva centru 112 vezano za onečišćenje mora mazutom na lokaciji poslovnog kruga Brodosplit, inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija obavljaju nadzor radi utvrđivanja porijekla onečišćenja. 'Nadzor se nastavlja do utvrđenja izvora onečišćenja'.

Iz Brodosplita otklanjaju svaku mogućnost da je mazut, koji je onečistio more, porijeklom iz brodogradilišta. Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita, kaže da Brodosplit u proizvodnom procesu ne koristi mazut, tako da samim time ne može biti onečišćivač, te da porijeklo mazuta u slivnim vodama nije iz Brodosplita. Uredske prostorije, dodaje, griju su električnom energijom.

Mazut je gorivo koje se napušta u mnogim sredinama, a pogotovo u EU to je energent koji je zbog učinaka na okoliš davno napušten. Napušten je, doduše, nakon otpora nekih interesnih skupina, prije nekoliko godina u KBC-u Split, tijekom rekonstrukcije kotlovnice.

Dosad nije poznato jesu li na nekadašnje porazne rezultate koncentracije CO2 i čestica, mjerne stanice koja je svojedobno bila smještena u Spinutu, utjecale emisije iz ratne luke Lora, ali su rezultati mjerne stanice u Spinutu bili zabrinjavajući.

Tada se upiralo prstom u industrijska postrojenja smještena u Kaštelanskom zaljevu. Mjerenja na toj lokaciji godinama se ne vrše jer je mjerna stanica premještena na područje Gripa.

Vaša reakcija na temu