Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Počinje projekt kojim će se prikupiti podaci o rasprostranjenosti i sastavu mikroplastike u Jadranu

Počinje projekt kojim će se prikupiti podaci o rasprostranjenosti i sastavu mikroplastike u Jadranu

U projektu sudjeluje i splitski Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije, a vrijednost je 2.478.640 eura

Od 1. siječnja 2019. godine, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu sudjeluje na ukupno 6 novih međunarodnih projekata sufinanciranih sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unutar programa Interreg Italija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekata na kojima je Fakultet partner od ove godine je okvirno 11 milijuna eura.

Projekta 'NET4mPLASTIC' koji za cilj ima prikupiti podatke o rasprostranjenosti i sastavu mikroplastike uz hrvatsko i talijansko priobalno i morsko područje te postaviti Sustav ranog upozoravanja (Early Warming System). Plastika je jedan od najalarmantniji problema okoliša današnjeg svijeta. Statistika govori da u prosjeku svaki građanin EU godišnje proizvede 31,1 kilogram plastičnog otpada, što je ukupno gotovo 26 milijuna tona. U moru se 85% otpada odnosi se na plastiku. Vrijednost projekta je 2.478.640 eura od čega se 85% financira iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Budget Fakulteta za ovaj projekt iznosi 250.000 eura. Predviđeno trajanje projekta je do kraja lipnja 2021. godine.

- Pod utjecajem UV zračenja i mehaničkog djelovanja mora, plastika se raspada na sve sitnije čestice i stvara takozvanu mikroplastiku. Mikroplastika je globalni problem i njena akumulacija na plažama, morskim sedimentima i morskim staništima danas je dobro poznata pojava. Prošle je godine EU proglasila rat protiv plastike izglasavši prvo Direktivu o zabrani jednokratne plastike, a od ove godine se ozbiljno priča i o zabrani dodavanja mikroplastike u različite proizvode, poput kozmetičkih i higijenskih - poručuje Mario Spetič, viši stručni suradnik u sustavu znanosti i visokog obrazovanja.

Postoje vrlo ograničeni podaci o mikrootpadu i mikroplastici u Jadranskom moru, a nedostaju kako standardni operativni protokoli za uzorkovanje, otkrivanje i kvantifikaciju mikroplastike tako i pouzdani podaci o koncentracijama mikroplastike i sastavu polimera u morskom okolišu. Slijedom toga, postoji potreba za poboljšanjem i razvojem metoda za smanjenje vremena i napora u identifikaciji i otkrivanju mikro plastike.

Projektni pristup NET4mPLASTIC temelji se na suradnji između talijanskih i hrvatskih istraživačkih organizacija, malih i srednjih poduzeća i lokalnih vlasti u Italiji i Hrvatskoj u rješavanju zajedničkog izazova plastike i mikroplastike u Jadranskom moru. Projekt ima za cilj razvoj zajedničkih rješenja za praćenje distribucije plastike, definiranje njezinog utjecaja na ljudsko zdravlje i izradu integrirane internet platforme povezane sa Sustavom ranog upozoravanja. 

Za stjecanje znanja o akumulaciji mikroplastike u različitim okolišnim kontekstima, vršit će se usklađeni postupak uzorkovanja i ekstrakcije s četiri pilot područja u Jadranskom moru (po dva u hrvatskim i talijanskim vodama) koji će omogućiti sustavnu usporedbu razine mikroplastike na plažama, morskom okolišu, flori i fauni. Projekt će koristiti postojeće sustave (transportni model i EWS) i inovativne tehnologije (bespilotne letjelice, integriranu platformu) koje će se istraživati i dalje razvijati kako bi se postigli glavni ciljevi projekta.

- Projektom će se unaprijediti znanje i razumijevanje utjecaja povezanih s makro i mikroplastičnim ostacima u obalnom i morskom okolišu okupljanjem različitih stručnjaka. Finalni će rezultat činiti procjena stanja u znanosti, određivanje distribucije, obilja i utjecaja naslaga mikroplastike te podizanje javne svijesti putem online i offline diseminacije - dodaje Spetič.

Na projektu surađuje pet partnera iz Italije: Odjel za fiziku i znanosti o Zemlji Sveučilišta u Ferrari (glavni partner), Fakultet građevinarstva i arhitekture Sveučilišta u Trstu, Regija Marche, Veterinarski zavod za javno zdravstvo Abruzzo i Molise Regije i Hydra Solutions SRL te četiri partnera iz Hrvatske: Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ, Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Prosoft d.o.o. iz Rijeke. 

Vaša reakcija na temu