Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
POMORSKA ŠKOLA SPLIT Učenici ribarsko-nautičkog smjera 'ambasadori' su ribarske tradicije Komiže

POMORSKA ŠKOLA SPLIT Učenici ribarsko-nautičkog smjera 'ambasadori' su ribarske tradicije Komiže

Podvodnim dronom 'zaronili' su do olupine 'Teti'

Kroz brojne radionice izrade ribolovnih alata, predavanja, terensku nastavu i stručne obilaske te male škole ronjenja, veslanja, jedrenja, izrade gundule…i provedbu iznimno vrijedne eko akcije, uspješno je realiziran jedinstveni školski projekt 'Tradicijom komiških ribara' Pomorske škole Split 

Učenici ribarsko-nautičkog smjera školske eko grupe 'Zdravo more' četiri dana su gostovali u 'najribarskijem otočnom mjestu u Dalmaciji'. I sami nose titulu šampiona. Prošlog mjeseca proglašeni su pobjednicima natječaja za najbolji eko projekt srednjih škola u zemlji. Nagrada za osvojeno prvo mjesto im je putovanje u Strasbourg (listopad). Tijekom plenarne sjednice Europskog parlamenta svoja zastupnička prava koristit će kroz iznošenja prijedloga i replika na teme očuvanja planeta Zemlje i održivog gospodarstva. Osim što će novostečena znanja i vještine o ribarskoj tradiciji Komiže prenijeti i na druge učenike svog smjera, naši mladi 'ambasadori' svoja će iskustva iz jedinstvenog školskog projekta prenijeti i do najvećeg zakonodavnog tijela Europe.

Kroz brojne aktivnosti iz projekta 'Tradicijom komiških ribara', ovih dana učenici su učili o specifičnoj komiškoj ribarskoj tradiciji, životu njenih ribara, povijesti riboprerađivačke industrije i to od renomiranih 'čuvara' maritimne baštine otoka te svojih vršnjaka. 

Uz razgled Ribarskog muzeja i edukaciju o komiškoj falkuši, Roti Palagruzoni, tvornici Mardešić i Neptun, učenici su i slikovito spoznali tradicionalne načine ribarenja komiških ribara kao i tradiciju prerade ribe i ribljih specijaliteta. Razgledali su  plivaričara i koćaricu, njihove ribolovne alate i palubno-ribolovnu opremu, izradili udičarske alate, krpali su mreže te s broda pripremili i položili komiške sklopive vrše u more. Kroz čišćenje ribe, soljenje ribe u barilcima…uspješno su odradili terenski rad iz ribarske struke. 

Iz nautičke struke imali su edukaciju na zapovjednom mostu 'Petar Hektorović', upoznali su se sa komiškom sandulom, pripremili i opremili sandulu za jedrenje, upoznali su se sa jedriljem  i uzlovima koji se koriste na sanduli te su imali i malu školu jedrenja na regatnom brodu za vrijeme trajanja Komiške regate. Nakon upoznavanja komiške gundule, naši mali kalafati uspješno su crtali i rezali njezina rebra, sastavljali su kostur i u gunduli s ponosom zaveslali po komiškoj vali. 

Tijekom boravka razgledali su Modru špilju i Centar za posjetitelje na Biševu. U povratku s edukativnog izleta, kraj otočića Mali Barjak, podvodnim dronom 'zaronili' su do olupine 'Teti' bilježeći putem drona i živi svijet oko nje. A kako bi i sami ubuduće mogli istraživati podmorje, omogućeni su im probni zaroni s bocama. Inspirirani doživljenim svakako će se razvijati i u ovom smjeru.

Kako priliči iskazanom gostoprimstvu, učenici eko grupe 'Zdravo more' i njihova mentorica komižanima su željeli zahvaliti putem provedbe školske eko akcije 'Za komiško more'. Akcija se simbolično odvila na plažama pod tvornicom Neptun, a učenicima Pomorske škole u čišćenju su se priključili učenici Osnovne škole Komiža. Paralelno sa školskom odvijala se podvodna eko akcija 'Kopnenim putevima do mora' u organizaciji Geoparka Viški Arhipelag u kojoj su sudjelovale roniteljice udruge 'Sunce'. Premda je na prvi pogled izgledalo da neće biti otpada, radom kroz paralelne akcije učesnicu su pokupili i izvadili veliku količinu istog.

Mentorica eko grupe 'Zdravo more' i projekta 'Tradicijom komiških ribara' je profesorica ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijana De Marchi

'Upravo zbog povijesne važnosti komiškog ribarstva,  mogućnosti realizacije praktičnog dijela nastave po metodskim jedinicama svojih predmeta (Morski ribolov, Ribarstvena biologija s ekologijom, Ribarske i mornarske vještine…), a za potrebe gostovanja učenika i u Europskom parlamentu, osmislila je program projekta koji cjelovito i suvremeno pristupa obrazovanju učenika ribarsko-nautičkog smjera. Ovaj smjer jedino se može pohađati u Pomorskoj školi Split', pojašnjava prof. De Marchi. 

Za realizaciju projekta 'Tradicijom komiških ribara' financijska sredstva nisu zatražena po natječaju, već se provedba projekta ostvarila isključivo na temelju novih suradnji i angažmana od strane prijatelja škole (prijevoz na moru i kopnu, smještaj, prehrana, majice, tečajevi, radionice, predavanja, izleti i stručne ture po Komiži i Biševu, razgledi Modre špilje, Ribarskog muzeja i Centra za posjetitelje). Uz stručno vodstvo, svakako se izdvaja i velika pomoć bivših učenika škole Ivana Linčira, Vladimira Murića, Jakova Smolića, Dina Tadića, Dina Kosa i Josipa Fiamnega i to učenika ribarsko-nautičkog i nautičkog smjera koji su kroz projekt prenosili praktična znanja i vlastita iskustva te davali savjete mlađim generacijama. Pomorska škola Split jako je ponosna na njih. 

'Hvala bivšim učenicima, gradonačelnici Tonki Ivčević i Gradu Komiži, zapovjedniku Mili Mardešiću i djelatnicima DVD-a Komiža, direktorici Lani Schmidt i geologu Filipu Prelecu iz Geoparka Viški Arhipelag, članicama udruge 'Sunce', gospodinu Naciju Božaniću i ostalim djelatnicima Nautičkom centra Komiža, ravnatelju Domagoju Pšeničnjaku,profesorima Darki Bučak Marić, Stipi Vetmi i učenicima srednje škole Antun Matijašević Karamaneo u Visu, ravnateljici Meliti Mardešić, profesorima i učenicima Osnovne škole Komiža, predsjedniku Miru Cvitkoviću i članu predsjedništva Nikoli Božaniću iz udruge Palagruza, vlasniku i instruktoru Veljanu Zankiju  iz ronilačkog  centra B-24, gospodinu Marinu Matavšeku i djelatnicima Centra za posjetitelja Modra špilja, gospodi Žarku i Nikoli Deškoviću posadi  broda Polet Furirioso, gospodinu Toniju Mlikoti i učeniku Pomorske škole u Splitu Marinu Plećašu koji su bili u organizaciji Komiške regate, gospođi Jeleni Ivulić i djelatnicima Jadrolinije, posadi broda 'Petar Hektorović', gospođi Sanji Kukoč i ribarnici Davor, gospodinu Jošku Božaniću i djelatnicima firme TEXTOR, ekipi HRT-a gospodinu Željku Valčiću, Teu Frani, Borisu Pleštini na terenskom praćenju rada učenika u projektu 'Tradicijom komiških ribara' te uredniku Dominiku Strizi i ostalim djelatnicima HRT-a na medijskoj podršci', poručuju iz škole. 

Kroz učeničku izložbu 'Zdravo more i mladi čuvari Jadrana' javnosti će biti prezentiran učenički foto i video materijal i iz ovog projekta. Izložba će se moći posjetiti od sredine rujna u Prirodoslovnom muzeju u Splitu, a dio materijala već sad možete pogledati na učeničkoj Instagram stranici zdravomore.eko. 

Vaša reakcija na temu