Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRIJATELJI ŽIVOTINJA Psi na Karepovcu mogli su izgorjeti jer Split nema gradsko sklonište

PRIJATELJI ŽIVOTINJA Psi na Karepovcu mogli su izgorjeti jer Split nema gradsko sklonište

'Već ionako izmučeni nemaju kućicu, ležajeve, socijalizaciju, ne izlaze iz boksova, a radnici mokre u grmlje'

Nakon što su 42 preostala psa, od 60-ak njih koje je splitski psihijatar Tomislav Pelivan držao zatočenima radi borbi pasa, premještena u privremeni smještaj u Karepovcu, svi smo se ponadali da će Grad Split konačno krenuti u rješavanje problema s nezbrinutim, oduzetim i ranjenim životinjama. No nakon što je prije nekoliko dana izbio požar na odlagalištu otpada na Karepovcu, psima smještenima u boksove u neposrednoj blizini mogao je fatalno presuditi samo smjer vjetra koji bi nosio dim prema njihovim privremenim nastambama. Predstavnici nekoliko skloništa, koja su članice Mreže za zaštitu životinja, hitno su se zaputili prema Splitu i preuzeli nekoliko pasa koji su bili u boksovima najizloženijima dimu. No zapanjili su ih neadekvatni uvjeti u kojima su zatekli pse.

'Na lokaciji na Karepovcu psi nemaju ono najosnovnije, kućice i ležajeve, već leže na golom betonu ili daskama, a dolaze bura i hladnoća te se preplašeni psi nemaju gdje sakriti. Ne izlaze iz boksova jer nema prostora za šetanje, istrčavanje i socijalizaciju, zbog čega su im atrofirali mišići i u lošem su psihičkom stanju. Kontejneri za djelatnike nisu osposobljeni, nema električne energije ni sanitarnog čvora, pa djelatnici obavljaju nuždu u grmlje. Prilaz skloništu je otežan, osobito kada je lošije vrijeme. Nema web-stranice ni javno objavljenih podataka o psima. Sve to potpuno je neprihvatljivo, a psi fizički i psihički propadaju', navode iz Mreže za zaštitu životinja, koja okuplja 56 udruga za zaštitu životinja.

Dodaju i da su još prije nekoliko mjeseci kontaktirali inozemnu organizaciju Network for Animals iz koje su ponudili pomoć bihevioristice koja bi besplatno za Grad Split procijenila pse i radila na njihovoj socijalizaciji. Zamolili su i podatak o cijeni kućica za pse. No Grad Split zasad nije odgovorio na brojne pokušaje uspostavljanja komunikacije oko ove ponude za pomoć, itekako nužne za pse i povoljne za nadležne u Gradu Splitu.

'Zabrinjavajuće je što su psi u nekakvom privremenom smještaju, koji ne može postojati samostalno, bez ikakve zakonske regulacije uvjeta držanja životinja. Da bi se takav smještaj smatrao primjerenim, mora biti pod odgovornošću registriranog skloništa za životinje i uvjeti u njemu ne smiju biti manji nego u registriranom skloništu koje mora raditi sukladno odredbama Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje', upozoravaju iz udruge Prijatelji životinja. Ističu da su psi sada mogli izgorjeti zbog nedostatka plana evakuacije.

Grad Split, dakle, sada drži pse u neprimjerenom smještaju za koji ne postoji zakonska regulacija te time krši Zakon o zaštiti životinja i Pravilnik koji jasno propisuje uvjete držanja pasa u skloništu, od kojih nijedan nije zadovoljen. 'Pozivamo Grad Split da žurno ispuni sve zakonski propisane uvjete i osigura da registrirano sklonište koje skrbi o psima na privremenom smještaju može psima omogućiti uvjete jednake onima u skloništu. Apeliramo na Grad i da što prije krene u izgradnju i registraciju svojeg gradskog skloništa za napuštene životinje', kažu Prijatelji životinja.

Udruge se zalažu da sva skloništa u Hrvatskoj budu registrirana pri Ministarstvu poljoprivrede i da budu pod nadzorom veterinarske inspekcije kako bi se osigurala dobrobit životinja. Ukazuju da će registracijom svojeg skloništa Split dugoročno smanjiti izdvajanje financijskih sredstava za zbrinjavanje napuštenih i oduzetih životinja. Pritom kao pozitivan primjer ističu grad Dubrovnik koji je, nakon skrbi za pse u neregistriranom azilu na Žarkovici, osnovao svoje sklonište u koje su prebačeni dotad neudomljeni psi, riješio problem zbrinjavanja napuštenih životinja i već sklopio ugovore s nekim lokalnim zajednicama. I sada je preuzelo nekoliko najugroženijih pasa s Karepovca.

Stoga udruge naglašavaju da je ovaj užasan slučaj, gdje je psihijatar uzgajao pse radi borbi pasa, samo jedan od mnogih koji se tek trebaju otkriti, kao i da Split ima trajan problem s napuštenim psima i nedostatkom skloništa. Zato su Prijatelji životinja i Mreža za zaštitu životinja pokrenuli peticiju da Split, kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, izgradi svoje registrirano sklonište za napuštene životinje, a peticija se može potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Vaša reakcija na temu