Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji ide dalje
Promo Piše: Sponzorirani sadržaj

Projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji ide dalje

Procijenjena vrijednost nabave u otvorenom postupku za 1. fazu realizacije je 146.000.000 kuna bez PDV-a

Pokretanjem otvorenog postupka javne nabave velike vrijednosti Regionalni centar čistog okoliša d.o.o. nastavio je realizaciju Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji (CGO u SDŽ) u Kladnjicama u općini Lećevica. 

Nakon prethodnog savjetovanja s ključnim dionicima, uključujući JASPERS, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinsku županiju, odlučeno je da će se Projekt realizirati u dvije faze, s ciljem maksimalnog ubrzavanja procesa izgradnje CGO u SDŽ. 

Procijenjena vrijednost nabave u otvorenom postupku za 1. fazu realizacije je 146.000.000 kuna bez PDV-a, a rezultat je analize pristiglih ponuda iz prethodnog postupka javne nabave te trenutnih tržišnih cijena građevinskih radova i materijala. Ovim će se postupkom nabaviti projektiranje cijelog Centra te izgradnja trafostanice koja se spaja na javnu energetsku mrežu, prometnica, obodnog kanala oko odlagališta, upravne zgrade te dijela kazeta odlagališnih ploha. 

Osim projektiranja i izgradnje dijela Centra, u prvoj fazi realizacije posebnim postupcima javne nabave nabavit će se i usluge nadzora te građenja pretovarnih stanica u Sinju, Zagvozdu i na Braču za koje su ishođene građevinske dozvole. Ukupna procijenjena vrijednost nabave za prvu fazu realizacije Projekta tako će iznositi gotovo 200.000.000,00 kuna.

Smjernice JASPERS-a

Odluka o faziranju projekta donesena je na temelju Smjernica za prilagodbu projekata centara za gospodarenje otpadom i regionalnih sustava gospodarenja otpadom ciljevima kružnog gospodarstva u Hrvatskoj koju je izdao JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions), inicijativa Europske unije koja je pokrenuta s ciljem pružanja potpore novim državama članicama pri razvoju i odobrenju projektnih prijedloga. Potreba za ovim smjernicama nastala je, između ostalog, zbog dugotrajnih postupaka javne nabave te visokih cijena pristiglih ponuda za infrastrukturne projekte, među kojima su i centri za gospodarenje otpadom. 

Tako je Centrima koji imaju potpisane ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava iz prošlog financijskog razdoblja, a koja trebaju biti iskorištena do kraja 2023. godine, predloženo faziranje projekta na način da se do isteka iduće godine izgrade oni dijelovi centra koji, zbog promjena EU direktiva, neće moći biti sufinancirani iz novog Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO). 

Važnost CGO-a u uspostavi učinkovitog sustava gospodarenja otpadom

Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji projekt je od strateškog interesa i predstavlja jedan od stupova uspostave učinkovitog sustava gospodarenja otpadom u županiji. U njemu će se miješani komunalni otpad zaprimljen iz svih jedinica lokalne samouprave s područja županije prije odlaganja obraditi, kako bi postao neutralan za okoliš. Međutim, Centar ima ograničen kapacitet te je, kako bi mogao pravilno funkcionirati i biti u službi učinkovitog gospodarenja otpadom, potrebno na razini jedinica lokalnih samouprava uspostaviti učinkovit sustav primarne selekcije, uključujući provedbu edukacija i osiguravanje dovoljne količine spremnika, kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, a povećalo pravilno odlaganje i recikliranje korisnih frakcija otpada poput papira, plastike, stakla ili biootpada. 


Ukupna procijenjena vrijednost Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je bila 611.419.690,00 kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 454.129.208,00 kuna. U skladu s važećim Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava KK.06.3.1.10.0001, Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda (OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.) u visini od 71,0146199 % ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 322.498.130,90 kuna. U financiranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 86.218.156,28 kuna (18,9853801 %) i Splitsko-dalmatinska županija sa 45.412.920,82 kuna (10 %) te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 10.000.000,00 kuna. 


Više informacija o projektu dostupno je na stranici www.rcco.hr

Vaša reakcija na temu