Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PRVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE ZA GRAĐEVINSKI OTPAD Od sljedeće godine u Kaštelima će se legalno odnositi 'šut'

PRVO RECIKLAŽNO DVORIŠTE ZA GRAĐEVINSKI OTPAD Od sljedeće godine u Kaštelima će se legalno odnositi 'šut'

Prvu fazu projekta koja stoji oko 3 milijuna kuna financira Cemex

U Cemexovom rudniku Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu počeli su radovi na izgradnji prvog reciklažnog dvorišta za građevinski otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Radove su simbolički pokrenuli direktor Cemexa Velimir Vilović i gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, 'bacanjem' prvih lopata.

Prvu fazu projekta koja stoji oko tri milijuna kuna financira Cemex. 

Na površini od 6.300 metara četvornih dnevno će se moći odlagati 100 tona građevinskog otpada, odnosno 30 tisuća tona godišnje.

Ako se kapaciteti budu proširivali uložit će još 1,5 milijuna kuna.

Završetak radova planiran je koncem ožujka sljedeće godine. 

- Projektom pomažemo riješiti dugogodišnji problem lokalne zajednice. Otvaranjem ove nove mogućnosti za građane zadovoljit će se sve potrebe za uspostavom sustava za gospodarenje građevnim otpadom prema zahtjevima kružnog gospodarstva - kazao je Vilović.

 Projekt je, dodao je,  u partnerstvu s kaštelanskom gradskom upravom osmišljen u skladu s konceptom održivog razvoja.

Ivanović je naglasio kako u projektu vidi interes i građana i šire lokalne zajednice.

- Kako do sada nismo imali niti jedno legalno odlagalište građevinskog otpada u županiji, ovo će reciklažno dvorište doprinijeti redu u odlaganju otpada i čistoći svih županijskih gradova - kazao ie.

 Podsjetio je da je ideju pokrenuo Cemex, a Kaštela su se odlučila na partnerstvo.

-  Osnovat ćemo društvo ili tvrtku koja će se baviti gospodarenjem građevinskog otpada u reciklažnom dvorištu. Naravno, uz zeleno svjetlo kaštelanskog Gradskog vijeća, koje donosi konačnu odluku. Većinski suvlasnik bit će Cemex, dok ćemo mi imati manji dio, no dovoljan da kontroliramo stanje i procese te ćemo pokušati cijenama ići na ruku građanima Kaštela - poručio je Ivanović.

U reciklažnom dvorištu odvijat će se i odvajanje otpada, poput metala, koje će pristizati u sklopu građevinskog otpada te će ih preuzimati ovlaštene tvrtke.

Glavna sirovina upotrijebit će se za punjenje 'rupa' u rudniku ili kao sirovina u procesu proizvodnje.

Vaša reakcija na temu