Foto: Unsplash Rusija se pohvalila plutajućom nuklearkom, jedinom na svijetu: 'Nadamo se da će ovo riješiti ekološke probleme'

Rusija se pohvalila plutajućom nuklearkom, jedinom na svijetu: 'Nadamo se da će ovo riješiti ekološke probleme'

Zovu je ledenim Černobilom

Jedina plutajuća nuklearna elektrana na svijetu, dizajnirana i izgrađena u Rusiji, postala je najsjevernije nuklearno postrojenje koje je s radom započelo u zabačenoj lokaciji na Arktiku, prenosi Dnevnik.hr.

Akademik Lamonosov, kako se zove nuklearka, s radom je počeo u malom gradu Pevek, na krajnjem sjeveroistoku, priopćeno je iz ruske nuklearne agencije Rosatom. Jedan od glavnih ciljela korporacije je završetak radova na pogonu koji će osigurati transport energije s udaljenog područja.

'Danas možemo smatrati da je projekt izgradnje plutajuće nuklearne elektrane uspješno obavljen. Službeno postaje 11 nuklearka u Rusiji i najsjevernija u svijetu', kazao je generalni direktor Rosenergoatoma Andrei Petrov.

Plutajuća nuklearka koju borci za okoliš nazivaju 'ledenim Černobilom' od kraja prošle godine opskrbljuje lokalne mreže električnom energijom, a postrojenje je očekivalo dodatna odobrenja za rad punim kapacitetom koja su stigla ovih dana.

Nova nuklearna elektrana opremljena je s dva nuklearna reaktora KLT-40S koji mogu proizvesti 70 megavata električne energije i opskrbiti do 100.000 ljudi, piše RT.

'Jedinstvena karakteristika ove nuklearne elektrane jest njezina multifunkcionalnost: sposobnost opskrbe dalekih izoliranih regija naše zemlje toplinom, električnom energijom i pitkom vodom', rekao je Vitaly Trutnev, direktor Rosatoma.

Akademik Lamonosov zamijenit će u Peveku elektranu na ugljen staru više od 75 godina koja je zagađivala zrak u tom području pa je snijeg iz godine u godinu postajao sve tamniji. 

'Nadamo se da će se stanje poboljšati i da će ovo riješiti ekološke probleme na tom području', kazala je jedna od stanovnica Peveka, donosi Dnevnik.hr.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(65971, "");
Pregledaj komentare