Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Santa leda veličine Londona odvojila se na Antarktiku

Santa leda veličine Londona odvojila se na Antarktiku

Izazvala je pozornost znanstvenika

Ledena santa veličine Londona odlomila se od ledene police Brunt na Antarktici i polako pluta, izvijestili su iz British Antartic Survey, agencije koja proučava Antarktiku.

Procjenjuje se da santa leda ima površinu oko 1550 kilometara kvadratnih, a odvojila se nakon što su se pukotine, koje su se pojavljivale proteklih godina, proširile po cijeloj santi.

Pukotina Chasm -1 potpuno se proširila kroz ledenu površinu i uzrokovala odvajanje sante tijekom proljetne plime. Ovo je drugo veliko odvajanje leda na ovom području u posljednje dvije godine.

Ovaj događaj je očekivan i dio je prirodnog ponašanja ledene ploče Brunt. Nije povezan s klimatskim promjenama. Naši znanstveni i operativni timovi nastavljaju nadzirati ledenu policu u stvarnom vremenu kako bi osigurali da je sigurna i kako bi održali isporuku znanosti koju provodimo u Halleyu, objasnio je profesor Dominic Hodgson, glaciolog BAS-a, prenosi Zimo.

Glaciolozi British Antartic Surveya koji proučavaju ovo područje i koji se nalaze u istraživačkoj stanici na ledenoj polici Brunt ističu da trenutno nisu ugroženi ovim odvajanjem. Podsjetimo, zbog topljenja leda i širenja pukotina, cijela je istraživačka stanica morala biti preseljena 2016. godine i pomaknuta 23 kilometra u unutrašnjost.

Naši glaciolozi i operativni timovi očekivali su ovaj događaj. Mjerenja ledene ploče provode se više puta dnevno pomoću automatizirane mreže visokopreciznih GPS instrumenata koji okružuju stanicu. Ovim se mjeri kako se ledena ploča deformira i pomiče i uspoređuje se sa satelitskim snimkama ESA-e, NASA-e i njemačkog satelita TerraSAR-X. Svi se podaci šalju natrag u Cambridge na analizu, tako da znamo što se događa čak i tijekom antarktičke zime - kada nema osoblja na postaji, mrak je 24 sata, a temperatura pada ispod minus 50 stupnjeva Celzija, istaknula je ravnateljica BAS-a, profesorica Jane Francis.

Vaša reakcija na temu