Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press ŠIBENIK Donosimo detaljan program H2LO festivala

ŠIBENIK Donosimo detaljan program H2LO festivala

17. i 18. svibnja na Maloj loži

Pred nama je treći H2LO festival koji će se održati u petak i subotu na Maloj loži. Ovom manifestacijom se obilježava dan kada je u Šibeniku po prvi put potekla pitka voda iz česme Rodićevac na Trgu Ivana Pavla II, i to 12. svibnja 1879. godine. Tim povodom i ovu godinu udruga Na Maloj loži i TZ grada Šibenika pripremaju edukativan i zabavan program za sve uzraste. U petak u večernjim satima očekuje nas nastup DJ Bake Juniora, a u subotu koncert glazbenika ToMe – Tomislava Marića! Detaljan program donosimo u nastavku.

U petak i subotu svi putevi vode na Malu ložu, gdje će se održati treći H2LO festival kojim se obilježava dan kada je Šibenik dobio pitku vodu iz česme Rodićevac - jedine preostale funkcionalne česme od tadašnjih šest.

Program započinje u petak, 17. svibnja u 10.30 sati s nekoliko radionica za djecu: 'Putevi vode kroz Šibenik' – radionica za predškolce koju će voditi Karmen Bezbradica, članica UTV Mihovil Šibenik. Radionica 'Tinker Aqua Labs' potaknut će dječju urođenu znatiželju i nadahnuti ih da propitkuju svijet oko sebe. Na radionici 'Kamishibai', učiteljica Anite Matić Andree Bumber, članica udruge Edukacijski inkubator, djeca će imati priliku razvijati maštu, kreativnost, likovnu i govornu izražajnost te komunikacijske i jezične vještine. Do izražaja će doći i svi oni koji uživaju u slikanju na radionici Lane Martinović Čala - 'Grad i voda'. Učenici 2. a razreda OŠ Jurja Šižgorića predstavit će nekoliko tekstova o važnosti vode te šibenskim česmama i njihovoj ulozi.

U 18 sati na rasporedu je tematski razgled 'Ante vitez Šupuk, nasljeđe vizionara', kojeg vode članice UTV Mihovil Šibenik, a kreće sa Male lože. Razgled započinje pričom o Anti kao skromnom obiteljskom čovjeku kojem je boljitak ljudi i grada uvijek bio na prvom mjestu, a titulu viteza dobiva upravo zbog svojih zasluga. Ove godine obilježavamo i 120. obljetnicu njegove smrti. Razgledu se možete priključiti bez prethodne prijave.


U 20 sati slijedi tematski kviz znanja 'Šibenik i voda kroz povijest', koju će voditi Kviz udruga Šibenik. Prva tri mjesta s najboljim rezultatom dobit će nagrade sponzora. Na kvizu mogu sudjelovati svi zainteresirani, bez prethodne prijave.

U petak u 21 sat na Maloj loži vas očekuje nastup poznatog šibenskog DJ-a Bake JunioraU subotu, 18. svibnja, u 10.30 sati vas na Maloj loži očekuje radionica za djecu 'Kap za slap' koju će izvesti ekipa iz JU NP Krka. Nakon kratkog uvodnog predavanja o važnosti vode kao i njenom racionalnom korištenju, djeca će se natjecati u izradi filtera za vodu. Ova je radionica predviđena za djecu od 6 do 10 godina, uz obveznu prijavu putem linka.

Na Maloj loži će se u istom terminu odvijati i dvije radionice za odrasle. Na radionici filcanja kapljica vode za odrasle – 'Kišne kapljice', koju će voditi Mirjana Bračić, vlasnica Wool Laba Mirjana, upoznat ćete tehniku filcanja ovčje vune te izrađivati kišne kapljice. Prijava na radionicu je obvezna putem linka.

Lana Martinović Čala će održati slikarsku radionicu za odrasle 'Grad i voda' u kojoj će polaznici tehnikom akrila i suhog pastela na papiru slikati česmu Rodićevac, ili elemente vode koji ih nadahnjuju. Broj polaznika je ograničen, a prijaviti se možete putem linka.

KreARTive svakako neće nedostajati, jer će Petar Grubić Grubić Design, izraditi umjetničku instalaciju od otpada! Pridružit će mu se i Sanela Imbrišić iz Concept Storea Lanterna.

U 19.30 sati možete poslušati zanimljivo predavanje 'Alternativni sustavi upravljanja vodom u gradu' etnologinje, kulturne antropologinje i arheologinje Kristine Dobra te krajobraznog arhitekta Mate Rupića, koji će navesti primjere vezane uz permakulturu, kulturne krajolike, urbanizam i sustave upravljanja vodom u kontekstu grada Šibenika.

U 21 sat je na rasporedu oncert ToMe – Tomislava Marića, svestranog glazbenika i radijskog voditelja kojeg zadnjih nekoliko tjedana pratimo u zabavnom showu 'Tvoje lice zvuče poznato', gdje je svojim sjajnim izvedbama oduševio i žiri i publiku, a nedavno je odnio i pobjedu na Zagrebačkom festivalu pjesmom 'Voljet ćeš opet'. Na njegovom prvom albumu se nalaze brojne pjesme koje su plod uspješnih suradnji. Pjesma 'Pero na dlanu' donosi mu suradnju s Matijom Cvekom koji je uz njega autor teksta, a veliku popularnost je stekao singlom '193' kojeg je izdao 2023. Njegov sljedeći jednako uspješan singl “Prevari me osjećaj” je bio u vrhu najtraženijih pjesama tražilice Shazam i jedna je od najslušanijih pjesama 2023. godine.

Sav sadržaj u sklopu H2LO festivala je besplatan za sve sudionike.

Novosti i informacije vezane uf festival možete pratiti na njihovim Internet stranicama https://h2lo.com.hr/https://www.sibenik-tourism.hr/, društvenim mrežama https://www.facebook.com/profile.php?id=100083554652757, https://www.facebook.com/TouristBoardSibenik, https://www.instagram.com/h2lo_festival/ te https://www.instagram.com/lovesibenik/.

Vaša reakcija na temu