Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Stranka Pametno vodi građane na besplatan edukativni izlet

Stranka Pametno vodi građane na besplatan edukativni izlet

Kako se odgovorno odvaja otpad, kako se živi pored reciklažnog dvorišta, kako izgleda polupodzemni kontejner 'Molok' i koje su njegove prednosti, samo su neka od pitanja na koje će građani dobiti odgovore posjetom reciklažnom dvorištu 'Peovica' u Omišu

Posjet moderno uređenom reciklažnom dvorištu Peovica u Omišu, u organizaciji stranke Pametno, održat će se u subotu, 26. listopada, s polaskom u 9 sati (sjeverna strana Kauflanda, Ravne njive) i predviđenim povratkom na isto mjesto do 12.30 sati. Kako se odgovorno odvaja otpad, kako se živi pored reciklažnog dvorišta, kako izgleda polupodzemni kontejner 'Molok' i koje su njegove prednosti, samo su neka od pitanja na koje će građani dobiti odgovore posjetom reciklažnom dvorištu 'Peovica' u Omišu.

Predsjednica splitskog ogranka stranke Pametno i gradska vijećnica Kristina Vidan u najavi izleta istaknula je da na ovaj način žele građanima pružiti priliku za upoznavanje s održivim sustavom gospodarenja otpadom i otkloniti strahove od života u blizini reciklažnog dvorišta, jer kad je ono uređeno prema pravilima struke nema neugodnih mirisa i štetnih emisija u okoliš.

Gradski vijećnik stranke Pametno Nenad Uvodić tom prilikom održat će edukaciju građana o odvajanju otpada, dok će ih direktor komunalnog društva 'Peovica' Leonardo Ljubičić sa suradnicima upoznati sa zakonskim odredbama i financijskim obvezama. Također, na samoj lokaciji moći će se razgledati polupodzemni kontejneri čija je prednost što zamjenjuju šest nadzemnih kontejnera, ne ispuštaju neugodne mirise u okoliš i omogućuju da se na njega postavi otpadomjer kojim se može utvrditi točna količina proizvedenog otpada za svakog pojedinog korisnika.


- Nakon Omiša planiran je odlazak do privremenog reciklažnog dvorišta 'Karepovac' u Splitu, kako bi uvidom u stanje na terenu građani stekli predodžbu o neadekvatnom i lošem načinu na koji 'Čistoća' gospodari otpadom. Naime, smisao održivog sustava gospodarenja otpadom je da višu cijenu plaćaju oni koji proizvode više miješanog komunalnog otpada, a taj smisao je 'Čistoća' u Splitu potpuno izigrala jer građanima nije dodijelila kontejnere za koje osobno odgovaraju. Na taj način svi odlažu svugdje i svi plaćaju tri odvoza -  i oni koji odvajaju i oni koji proizvode količinu smeća za četiri ili pet odvoza otpada. Stoga ne čudi da u Splitu možemo svakodnevno vidjeti  neuredne, prepunjene  kontejnere iz kojih se širi nepodnošljivi smrad, kao ni poražavajući rezultat u odvajanju otpada za 2018., koji za Grad Split iznosi bijednih 2,39% od predviđenih 33,4% - zaključila je Kristina Vidan.

- Na ovaj izlet pozvali smo gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu, pročelnika za komunalu Damira Ordulja, kao i voditelja radne skupine za provedbu Plana gospodarenja otpadom Hrvoja Akrapa jer je za promjene u gospodarenju otpadom grada Splitu krajnji trenutak i mi tome zaista želimo pridonijeti - dodao je Nenad Uvodić.

Za sve zainteresirane osigurani su prijevoz, obrok, piće i edukacijski materijali. Izlet je dogovoren za 26. listopada, polazak je u 9 sati sa sjeverne strane Kauflanda (Ravne njive).

Mole se svi zainteresirani da se prijave na izlet pozivom na 021/480-241 ili na e-adresu ogranak.split@pametno.org, najkasnije do 23. listopada.

Vaša reakcija na temu