Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash UPITNA SIGURNOST Agencija za atomsku energiju želi poslati stručnjake i opremu u Ukrajinu
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

UPITNA SIGURNOST Agencija za atomsku energiju želi poslati stručnjake i opremu u Ukrajinu

'Ne smijemo gubiti vrijeme'

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) spremna je poslati stručnjake i opremu u Ukrajinu kako bi uspostavila sigurnost tamošnjih nuklearnih postrojenja i spriječila rizik od teške nesreće koja bi mogla ugroziti i ljude i okoliš, poručio je Rafael Mariano Grossi, generalni direktor IAEA-e, čije je sjedište u Beču. Reuters doznaje kako je IAEA spremna poslati od 15 do 20 međunarodnih stručnjaka u Ukrajinu ako Moskva i Kijev postignu dogovor o očuvanju sigurnosti nuklearnih lokacija u toj zemlji.

Zadnjih tjedana Grossi i IAEA snažno su angažirani na problemu sigurnosti 15 nuklearnih reaktora u četiri aktivne nuklearke u Ukrajini te prostora bivše nuklearne elektrane Černobil. Grossi se prije dva tjedna u Antaliji sastao s ruskim i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova, Sergejem Lavrovom i Dmitrom Kulebom, kako bi dogovorio zajednički okvir koji bi omogućio IAEA-i da pruži tehničku pomoć za siguran rad nuklearnih postrojenja u Ukrajini.

- Nadam se da ću moći zaključiti ovaj dogovoreni okvir bez daljnjeg odgađanja. Ne možemo si dozvoliti da više gubimo vrijeme. Moramo djelovati odmah. Osobno sam izrazio spremnost da odmah dođem u Ukrajinu kako bih sklopio takav sporazum, koji bi uključivao znatnu pomoć i mjere podrške, uključujući prisutnost stručnjaka IAEA-e na licu mjesta u različitim objektima u Ukrajini, kao i isporuku vitalne sigurnosne opreme - izjavio je Grossi.

Tijekom proteklih mjesec dana rata u Ukrajini najveća zabrinutost međunarodne zajednice bila je usmjerena na Černobil te NE Zaporižja, koje su obje u ruskim rukama, piše Jutarnji list.

Vaša reakcija na temu