Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Image by Velimir Marinkovic from Pixabay Uskoro se otvara gradilište vodospreme Visoka

Uskoro se otvara gradilište vodospreme Visoka

U sklopu 'Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin'

U sklopu 'Projekta poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin' u četvrtak će se svečano otvoriti gradilište n lokaciji vodosprema Visoka na Vrhu Visoke. 

Realizacijom ugovorom o radovima na 'Optimalizaciji spoja sustava odvodnje sjevernog sliva s rekonstrukcijom i dogradnjom sustava vodoopskrbe i odvodnje Grada Splita' postići će se veći stupanj razdvajanja oborinskih voda od sanitarnih (kućanskih) otpadnih voda te će se time omogućiti prihvat i biološka obrada otpadnih voda sjevernog sliva Splita na UPOV-u Stupe. Nadalje, proširit će se i poboljšati postojeća kanalizacijska i vodoopskrbna mreža te izvršiti sanacija postojeće kanalizacijske mreže na mjestima gdje su prethodno detektirana mjesta oštećenja ili propuštanja.

U sklopu izgradnje nove kanalizacijske mreže obuhvatit će se pojedina gradska područja na kojima danas ne postoji izgrađen kanalizacijski sustav kao što je to primjerice područje Kamena, kao i druga manja gradska područja ili ulice (na području Zvončaca, Kopilice, Mejaša, Žnjana, Pazdigrada, kompleks brodogradilišta) bez izgrađene kanalizacijske mreže. U sklopu dogradnje sustava vodoopskrbe pored ostalog dogradit će se vodosprema Visoka 2 novom vodnom komorom od čak 15.500 m3 i time omogućiti autonomija vodoopskrbnog sustava grada Splita od min. 8 sati bez dovoda vode sa izvora rijeke Jadro.

Na sustavu odvodnje otpadnih voda izgradit će se 16,7 km kanalizacijske mreže, 9 crpnih stanica, 2,2 km tlačnih cjevovoda, dva kišna preljeva, 7 retencijskih bazena te 2,2 km kabelske kanalizacije. Ujedno, sanirat će se 11,2 km kanalizacijske mreže metodama bez iskopa te napraviti priprema za izvedbu oko 400 kućnih priključaka. Na sustavu vodoopskrbe u sklopu ovog Ugovora izgradit će se 2 km vodoopskrbnih cjevovoda.

'Projekt poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split - Solin' investicija je ukupne vrijednosti 237.807.499,19 eura, a od ukupno prihvatljivih troškova koji iznose 188.387.880,03 eura, 129.446.550,25 eura, odnosno 68,71 % financirat će se bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda kroz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Preostalih 49.419.619,16 eura ili 31,29 % sufinancirat će se nacionalnim sredstvima. Provedbom ovog projekta, ispunit će se EU standardi u vodno-komunalnim djelatnostima, odnosno ispunit će se zahtjevi Direktive o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda 91/271/EE u aglomeraciji Split-Solin i 2. Direktive o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju 98/83/EZ kroz osiguranje povećanja pokrivenosti vodoopskrbnom mrežom.

Vaša reakcija na temu