Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VELIKA AKCIJA U IMOTSKOM Očišćen posebni rezervat Vrljika

VELIKA AKCIJA U IMOTSKOM Očišćen posebni rezervat Vrljika

Osim zarona ronioca u rijeku bila je potrebna i akcija spuštanja alpinista i speleologa u Crveno i Modro jezero

Velika ekološka akcija čišćenja održana je 25. lipnja na posebnom rezervatu Vrljika te na spomenicima prirode Crno i Modro Jezero. Akciju je organizirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode 'More i krš', i Turistička zajednica Imota, a uz njih su sudjelovali i KUM Proložac, Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrvatski ronilački savez, Ronilačko ekološki klub HVIDRA, Hrvatsko planinarsko društvo Imotski, Ronilački klub Crveno jezero, Centar za održivi razvoj, Športsko ribolovno društvo Šaran Proložac, Geo park Imotska jezera i Ronilački klub Periske Ploče. 

Akcija čišćenja odvijala se paralelno na svim zaštićenim dijelovima prirode u kojoj su sudjelovali ronioci, speleolozi, alpinisti, čuvari prirode te ostali sudionici akcije. Cijelo područje rezervata Vrljika opterećeno je nedopuštenom izgradnjom i deponiranjem otpada. A područje Vrljike proglašeno je rezervatom upravo radi postojanja četiri endemične riblje vrste, od kojih je najznačajnija mekousna pastrva (Salmothymus obtusirostris), koja se na području rezervata posljednjih nekoliko godina uspješno umjetno mrijesti u svrhu obogaćivanja divlje populacije. Endemične vrste riba zahtijevaju vodu visoke kakvoće te su ovakve akcije nužno potrebne za opstanak populacije.

- Radi nepristupačnog terena, osim zarona ronioca u rijeku Vrljiku, potreba je bila i za akcijom spuštanja alpinista i speleologa u Crveno i Modro jezero koji su zaštićeni kao spomenici prirode. Ovim putem još jednom naglašavamo kako je bacanje otpada u rezervatima i spomenicima prirode strogo zabranjeno te se poziva na odgovornost građana kod odlaganja otpada - zaključuju organizatori. 

Vaša reakcija na temu