Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / HRT VLADA ODLUČILA! Ukrajini ćemo dati 4 milijuna svojih eura za obnovu njezine energetske infrastrukture

VLADA ODLUČILA! Ukrajini ćemo dati 4 milijuna svojih eura za obnovu njezine energetske infrastrukture

Ovlašćuje se ministar vanjskih i europskih poslova za sklapanje sporazuma

Vlada Republike Hrvatske donijela je danas odluku o doprinosu Republike Hrvatske za obnovu energetske infrastrukture Ukrajine u ukupnom iznosu od 4.000.000,00 eura.

Novac će se smjeriti 'u ciljane bilateralne i multilateralne aktivnosti sukladno iskazanim potrebama Ukrajine u području obnove energetske infrastrukture, te u skladu sa sektorskim i tematskim prioritetima međunarodne razvojne pomoći Republike Hrvatske, kroz dvogodišnje razdoblje od 2024. do 2025. godine'.

Zadužuje se Ministarstvo vanjskih i europskih poslova da u provedbi aktivnosti iz točke II. ove Odluke sklapanjem sporazuma ili na drugi odgovarajući način ugovara i provodi projekte i druge aktivnosti međunarodne humanitarne pomoći u suradnji s mjerodavnim međunarodnim organizacijama, nadležnim tijelima Ukrajine i drugim provedbenim partnerima.  Ovlašćuje se ministar vanjskih i europskih poslova za sklapanje sporazuma.


Odluka stupa na snagu danom donošenja.


'Od početka oružane agresije Ruske Federacije protiv Ukrajine u veljači 2022. godine, kritična energetska infrastruktura osobito je izložena ciljanim i opsežnim napadima ruskih oružanih snaga. S obzirom da su ruski udari krstarećim projektilima i bespilotnim letjelicama na energetsku infrastrukturu značajno intenzivirani posljednjih mjeseci, te u očekivanju nepovoljnijih vremenskih uvjeta u ostatku godine, nužno je pravodobno osigurati preduvjete za neometanu opskrbu električnom i toplinskom energijom za civilno stanovništvo Ukrajine.
Naime, brojna su energetska postrojenja diljem zemlje oštećena, a u velikom dijelu njih redovito dolazi do prekida isporuke struje i vode, uključujući i dijelove Kijeva. U Ukrajini je izgubljeno oko 70% kapaciteta za proizvodnju energije, od čega je 35% uništeno ili teško oštećeno, a 35% se nalazi na privremeno okupiranim područjima.


Republika Hrvatska je, imajući i sama iskustvo oružane agresije na vlastitom teritoriju, od početka rata dosljedno i solidarno pruža sveobuhvatnu pomoć Ukrajini. Nakon prošlogodišnjeg doprinosa obnovi energetske infrastrukture Ukrajine donacijom 50 generatora za škole i vrtiće, ova Odluka predstavlja nastavak snažnih napora u pružanju žurne, humanitarne i razvojne pomoći Ukrajini, za što je Vlada Republika Hrvatska do sada izdvojila već više od 53 milijuna eura.

Slijedom naprijed navedenog, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova predlaže da Vlada Republike Hrvatske putem međunarodnih organizacija, nadležnih tijela Ukrajine ili drugih odgovarajućih provedbenih partnera uputi doprinos u svrhu potpore obnovi energetske infrastrukture Ukrajine u ukupnom iznosu od 4.000.000,00 eura. Doprinos se predlaže tijekom razdoblja od 2024. do 2025. godine ciljano usmjeriti na aktivnosti za potrebe obnove energetske infrastrukture Ukrajine. U 2024. godini, iznos od 2.000.000,00 eura usmjerava se u svrhu nabave 14 MW plinske kotlovnice za potporu toplinske mreže grada Lozova, nabave četiri kogeneracijska uređaja za Harkiv i ostalih neodvojivih troškova. Ostatak sredstva u iznosu od 2.000.000,00 eura za 2025. godinu planira se ciljano usmjeriti prema potrebama iskazanima od nadležnih tijela Ukrajine.


Za provedbu predmetnog akta osigurano je 2.000.000,00 eura u Državnom proračunu Republike Hrvatske za 2024. godinu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu na razdjelu Ministarstva vanjskih i europskih poslova, aktivnosti A777058 – Pomoći organizacijama koje se bave razvojnom suradnjom i humanitarnom djelatnošću u inozemstvu, poziciji 3621 – Tekuće pomoći međunarodnim organizacijama te institucijama i tijelima EU, izvoru 11. Ostatak iznosa od 2.000.000,00 eura planirat će se u okviru limita ukupnih rashoda utvrđenih za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Odlukom o proračunskom okviru za razdoblje 2025. - 2027. godine', stoji u obrazloženju odluke.

Vaša reakcija na temu