Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VRIJEME ISTJEČE Karepovac do proljeća sljedeće godine može primati otpad, a što onda?

VRIJEME ISTJEČE Karepovac do proljeća sljedeće godine može primati otpad, a što onda?

Splitski SDP je aktualizirao važno pitanje

Tribina o gospodarenju otpadom na teku 'Gdje je Split danas, a gdje će biti sutra?' održana je u Spinit inkubatoru. 

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, Ante Renić, donedavni predsjednik Nadzornog odbora Čistoće kojeg je gradska vlast smijenila nakon što je tražio plan oko Karepovca, Danijel Kukoč, direktor Trogir Holdinga, Marijana Šemanović, direktorica supetarskog Komunalnog društva Grad te Tea Kuzmičić Rosandić iz udruge Sunce su iznijeli viđenja i rješenja na ovu temu. Razgovor je moderirao Hari Kocić.

Split je, naime, jedan od najgorih gradova s niskom stopom odvajanja komunalnog otpada. Prema posljednjim službenim brojkama pao je ispod 15 posto, iako u Čistoći tvrde da je greška u iznosu podatka u resornom ministarstvu, nije ispravljena. 

Nisu demantirani navodi direktora Čistoće Ivice Karoglana

Gradonačelnik Koprivnice je iskreno naveo kako gospodarenje otpadom nije tema koja na prvu može nekoga animirati, nego tek kad se pojavi problem. 

- Veseli me zato da je tribina izazvala dosta interesa i dobro je da progresivne ideje vodi SDP. Mi u Koprivnici smo radili dugo na rješenju i mogu reći da treba dosta edukacije, strpljenja, iskoraka, ali i vođenja i nepopularnih poteza. Split čeka težak posao, ali očekujem da se na valu dobrih SDP-ovih politika ubrza i počne racionalno raditi - ustvrdio je. 

Naglasio je i kako u gospodarenju otpadom nema mesijanstva, nego treba težak rad i rasprave, nekad i nepopularne, ali od toga se ne može pobjeći.

Renić je upozorio još jednom kako se  Split suočava s najvećim komunalnim problemom u svojoj povijesti.

- Karepovac je za otprilike godinu dana pun, a nekog novog rješenja nema, Lećevica neće biti gotova na vrijeme. Nadam se da će ova tribina gradsku i županijsku vlast potaknuti na brze akcije jer nam je vrijeme isteklo - jasan je Renić. 

Konkretno je i predočio kako prema geodetskoj izmjeri Karepovac ima kapacitet do proljeća iduće godine.

Iz udruge Sunce apeliraju godinama kako treba dobar sustav, uz edukacije od najranije dobi. Bolno je i što Lećevica nije dugoročno rješenje, nema ni dugoročan kapacitet za biootpad. 

Što se tiče Brača, spomenimo da je odluka ministarstva da se zatvore odlagališta na otoku izuzev jednog, stvorilo probleme Supetru, ali se uspijevaju nositi s tim. 

Kao primjer dobre prakse može poslužiti Trogir. Od konca 2022. godine su uveli novi sustav gospodarenja otpadom i rezultati su više nego vidljivi. U svega godinu dana, izdvojimo podatak Kukoča, uspjeli su količinu miješanog komunalnog otpada smanjiti za otprilike 30 posto.

Na koncu kvalitetne rasprave, Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik je obrazložio kako su tribinu odlučili organizirati zato što Split jako loše stoji po ovom pitanju.

- Htjeli smo ponuditi rješenja, jer ako o tome počnemo razmišljati kada Karepovac bude prekrcan otpadom, tada će nam biti prekasno. Lećevica nije rješenje, a Split nema alternativu, stoga je jasno da struka mora odrediti smjer gospodarenja otpadom - zaključio je Matijević.


Vaša reakcija na temu