Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZABRINJAVAJUĆE STANJE Može li Split naučiti kako gospodariti otpadom po uzoru na talijanske gradove?

ZABRINJAVAJUĆE STANJE Može li Split naučiti kako gospodariti otpadom po uzoru na talijanske gradove?

Tribinu je organizirala stranka Direkt

Na javnoj tribini 'Gospodarenje otpadom na primjeru Ancone' u organizaciji stranke Direkt, raspravljalo se o temi koja je dugo vremena bolna točka u Splitu. Gosti predavači bili su Massimo Rogante, član znanstvenog odbora i bivši predsjednik tvrtke Cosmari iz Tolentina koja se bavi gospodarenjem otpadom za 55 općina provincije Macerata i Loreta s područja Ancone te Ante Renić, bivši predsjednik Nadzornog odbora Čistoće Split.

U prostoru Tehnološkog parka inkubatora Spinit, posjetitelji su iz prve ruke imali priliku saznati kako su tom problemu doskočili na istočnoj obali Jadrana preko puta Splita te zašto nije jednostavno prekopirati talijanski primjer.

- Najveći pomaci dogodili su se obradom bio otpada i uvođenjem sustava prikupljanja od vrata do vrata. U stambenim zgradama svi stanari odlažu otpad u vrećama koje su čipirane na njihov račun kao osobnih korisnika, što znači da se sav odloženi otpad može kontrolirati i po potrebi penalizirati ako je nepravilno odložen. Ne bih preporučio copy paste sustav za Split, jer svaki grad ima svoje posebnosti, resurse i karakteristike, a potrebno je napraviti i podrobnu analizu stanja. U našoj regiji trebalo nam je neko vrijeme da dođemo do visokih 75 % odvajanja otpada i to nije nešto što se može postići preko noći - poručio je Massimo Rogante, koji se otvoreno ponudio za suradnju Gradu Splitu na osmišljavanju i unaprjeđenju sustava gospodarenja otpadom.

Stanje u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji što se tiče gospodarenja otpadom je zabrinjavajuće, na što čelnici Direkta upozoravaju već duži period.

- Najproblematičniji su kašnjenje izgradnje centra u Lećevici i skoro zatvaranje Karepovca. Više puta sam spomenuo da bi se Split uskoro mogao suočiti s najvećim komunalnim problemom u svojoj povijesti zbog nedostatka vitalnih dijelova sustava kao što su kompostane i sortirnice, nedostatak stimuliranja građana na odvojeno prikupljanje i opća nepovezanost na razini gradova, općina i županija. Rješenje za ovu situaciju je rad na smanjenju nastanka otpada, ponovnoj uporabi, recikliranju, energetskoj uporabi i tek na kraju odlaganja zanemarivih količina - istaknuo je Ante Renić, bivši predsjednik NO Čistoća Split i član Predsjedništva Direkta.

Iz Direkta su zadovoljni tribinom koja je ukazala na probleme s kojima se Split dugo suočava, a na koje oni upozoravaju već godinama, ali iz Grada i Županije i dalje nema sluha, već se stihijski upravlja bez strategije, poručili su čelnici stranke.

Na web stranici  stranke Direkt dostupan je zanimljiv prikaz koji mjeri koliko je još vremena ostalo do kraja popunjenosti kapaciteta Karepovca.

Vaša reakcija na temu