Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Zeleno i modro nastavlja s novim projektima, građanima na raspolaganju polupodzemni spremnici za smeće

Zeleno i modro nastavlja s novim projektima, građanima na raspolaganju polupodzemni spremnici za smeće

Korisnici će platiti otpad koji je proizvelo njihovo kućanstvo ili firma

U iznimno kratkom roku, tijekom manje od dvije godine kaštelansko komunalno poduzeće Zeleno i modro realiziralo je mnoge projekte kojima je cilj očuvanje okoliša te pravilno razvrstavanje i zbrinjavanje otpada.

Nakon uspješno provedenog najvećeg projekta 'Svaka kuća svoja kanta' u sklopu kojeg su svim korisnicima na kućni prag podijeljeni plastični zeleni spremnici za miješani komunalni otpad a s gradskih ulica uklonjeni aluminijski kontejneri, potom i žuti i plavi spremnici za odvajanje papira i plastične ambalaže kao i zeleni otoci, 'Zeleno i modro' s ciljem podizanja komunalnog standarda, svojim je građanima omogućilo nove dodatne usluge.

Riječ je o polupodzemnim spremnicima koji su namijenjeni za građane starih gradskih jezgri a koji su postavljeni na području Kaštel Štafilića, Novog i Lukšića.

- Od 1.siječnja, dakle s početkom ove godine s radom su započeli otpadomjeri u Štafiliću i  Novome i to nakon što su korisnicima podijeljene korisničke kartice za otvaranje otpadomjera. Svi polupodzemni spremnici na sebi imaju ugrađen otpadomjer kako bi se omogućilo individualno korištenje. Otpadomjer je važan dio polupodzemnog spremnika jer osigurava svakom korisniku individualno korištenje i plaćanje samo onoliko otpada koliko ubaci u spremnik. Otpadomjer se koristi tako da se u utor ubaci korisnička kartica, nakon toga se pojavi zvučni signal koji označava da se otpadomjer može koristiti. Nakon prestanka zvučnog signala potrebno je ručicu gurnuti prema naprijed kako bi se otpadomjer otvorio i odložiti vrećicu za otpad. Otpadomjer je namijenjen za svakodnevno korištenje i dimenzioniran je standardno za vrećice od smeća kakve kupujemo u trgovinama i držimo u kućnoj kanti za smeće. Približno od 25 do 30 litara. Veće vrećice neće stati. Nakon što se vrećica odloži potrebno je ručku vratiti u prvobitan položaj - pojasnio je Alen Lučić, direktor tvrtke Zeleno i modro.

Svi korisnici su, zajedno sa korisničkom karticom dobili informaciju o početku rada otpadomjera i detaljna uputstva kako ga koristiti.

S radom su, kao što je navedeno počeli polupodzemni spremnici u Štafiliću i Novom, a nedavno postavljeni u Kaštel Lukšiću s radom startaju od 1. veljače.

- Važno je napomenuti kako će sve lokacije polupodzemnih kontejnera bili pod videonadzorom s ciljem izbjegavanja ilegalnog odlaganja otpada. Korisnici koji nisu zatečeni prilikom podjele kartica te nisu dobili korisničke kartice mogu se javiti u Zeleno i modro na broj: 021-535-068 ili na mail:  info@zelenoimodro.hr. Plan nam je postaviti devet polupodzemnih spremnika, do proljeća još dva na području nove luke za javni promet u Kaštel Starom, jednog na području Kambelovca, a do ljeta još dva u Kaštel Sućurcu - najavio je Lučić te dodao kako će ovaj novi sustav biti trajno rješenje za zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada na području cijelog grada, ali i najpravednije za sve korisnike.

Lučić napominje kako će korisnici tako isključivo platiti otpad koji je proizvelo njihovo kućanstvo, obrt ili tvrtka.

Važno je za napomenuti kako je dosadašnjim radom i ulaganjem u sustav gospodarenja otpadom, kao i otvaranjem reciklažnog dvorišta te priprema za izgradnju još jednog reciklažnog dvorišta u Sućurcu, Zeleno i modro u suradnji s građanima Grada Kaštela postiglo važan cilj - čišći i zeleniji okoliš kao i manje količine otpada.

Vaša reakcija na temu