Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić 15. GASTROADVENT Zrno Soli osmislilo jedinstveni jelovnik s višnjom, pa poslužilo i bakalar s maraskom

15. GASTROADVENT Zrno Soli osmislilo jedinstveni jelovnik s višnjom, pa poslužilo i bakalar s maraskom

Posljednju ovogodišnju svijeću upalili televizijski novinari

Uz minutu šutnje za tragično preminulog učenika u zagrebačkoj školu, u splitskom restoranu Zrno Soli na gastroadventskom vijencu, posljednju svijeću, svijeću ljubavi upalili su splitski televizijski novinari.

Gastroadvent je manifestacija koju je prije 15 godina osmislila nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić, a svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije koji je u svoje jednomjesečne projekte kroz sve ove godine uključio zaljubljenike u očuvanje mediteranskog stila života. Svake godine Gastroadvent u fokus stavi namirnicu koja je sastavni dio mediteranske prehrane. Ove godine to je višnja maraska.

Višnja maraska ima bogatu povijest, staru preko 2700 godina, i prepoznata je kao saveznik zdravlja. Zahvaljujući visokom udjelu antioksidansa, višnje su među namirnicama s najvećom sposobnošću apsorpcije slobodnih radikala. Sa svojih 3500 ORAC bodova na 100 g, višnje su iznimno korisne u borbi protiv civilizacijskih bolesti.
Mediteranski način prehrane, kojeg je UNESCO prepoznao kao nematerijalnu kulturnu baštinu, uključuje višnju marasku i njezine prerađevine.

Tijekom adventa, a u sklopu Gastroadventa, splitski restorani osmisli su čak 50 slanih i slatkih jela u kojima je višnja maraska pronašla svoje mjesto.

'Želim reći da Gastroadventa ne bi bilo bez krasnih novinara koji uporno pronose informacije o ovoj važnoj temi. Hvala županu koji nas je došao danas ovdje pozdraviti i koji manifestaciju podržava. Isto tako hvala direktorici splitske Turističke zajednice Alijani Vukšić koja je u nekim ključni trenucima, unatoč zaprekama, bila na našoj strani. Najviše i od srca hvala domaćinima, posebno Ivi Vrdoljaku, vlasniku Zrna Soli koji nas okuplja uvijek na prekrasan način, zbog čega svi rado dolazimo. Moram reći da su naši ugostitelji pokazali izvanserijsko umijeće i znanje, osmislivši jedinstvene recepte s višnjom maraskom', poručila je autorica projekta Olja Martinić, slaveći desetljeće i pol uspjeha ove manifestacije.

Na 15 godina predanog rada Olji Martinić zahvalila je direktorica splitske Turističke zajednice.

'Hvala i svim našim ugostiteljima što nas prate cijelo vrijeme, a danas posebno našem domaćinu', poručila je Alijana Vukšić poželjevši svima mir i blagostanje te uspjeha u nadolazećoj godini.

Manifestaciju godina prati i županijska ustanova More i krš.

'Naša temeljna dužnost je upravljanje zaštićenim područjima Splitsko-dalmatinske županije, na načelima bioraznolikosti, smanjivanja uličnog otiska i promoviranja mediteranskog načina i života i mediteranskog načina prehrane', rekao je ravnatelj ustanove Domagoj Lažeta.

Restoran Zrno Soli godinama se nalazi na listi Michelinovog vodiča za Hrvatsku, ima i Michelinovu preporuku.

'Biti na Michelinovom gastrovodiču svakako je jedan lijepi putokaz, svjetlo koje se ne odbija i naravno da ja svim srcem želim da se to Michelinova zvjezdica dogodi u i našoj župani, gdje god to bilo', poručio je vlasnik Zrna Soli Ivo Vrdoljak, ističući kako uz tu ima i želju da iduće godine Hajduk bude prvak.

Vrdoljak je izuzetno ponosan na svoje zaposlenike, pa je tako jedan od njegovih kuhara, Branimir Prnjak, koji je u restoranu otkako je završio srednju školu, gostovao u Velikoj Britaniji u Oxfordu kod čuvenoga kuhara Raymonda Blanca te bio zapažen. Tu je već svima poznati chef Marko Đurašević koji se timu Zrna Soli pridružio ove godine.
Za ovu priliku su spremili nekoliko hladnih predjela s višnjom, plodove more i višnju, makaron s ciklom i višnjom, creamfresh tartar od cikla i višnje pa čak i brujet od bakalara s palentom i višnjom.

Višnju na poljoprivredni pijedestal u Katunima je odlučio podignuti Denis Rubić, povratnik iz Njemačke.

'Maraska ima tradiciju kod nas dužu od pet stoljeća, a ja sam joj htio dati budućnost', kaže Rubić koji je podignu goleme nasade.

Uz delicije koje su pripremili kuhari Zrna Soli poslužilo se vino hercegovačke vinarije Milas, koju od 1892. godine sada vodi već peta generacija vinara. Manifestaciji se odazvala i proslavljena judašica, olimpijka Barbara Matić.

Posebnu zahvalu organizatorima uputio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban te Olji Martinić čestitao je 15. obljetnicu manifestacije.

'Sve što se trenutačno u županiji, u svim društvenim i stručnim sferama nalazi pri vrhu ili u samom vrhu, danas je ovdje s nama, u vrhunskom restoranu. Svima, prije svega želim fizičko zdravlje. Duševnog mira, ljubavi u vašim obiteljima, ustanovama, restoranima, redakcijama i prije svega mir. Mir u hrvatskom narodu i mir u svijetu. To je najvažnija predispozicija za svaki prosperitet', kazao je župan Boban zaželjevši sretan i blagoslovljen Božić.

Blagoslov nazočnima udijelio je fra Martin Jaković gvardijan samostana Sv. Frane na Obali u Splitu i župnik vjerničke zajednice Sv. Stjepana pod Borovima.

Vaša reakcija na temu