Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay ANALIZIRANE MANDARINE Još nije postignut minimalni omjer šećera i kiseline

ANALIZIRANE MANDARINE Još nije postignut minimalni omjer šećera i kiseline

Preporučeno kad se treba krenuti s berbom

Na službeno traženje Povjerenstva za mandarine, Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku izvršio je fizikalno-kemijsku analizu uzorkovanih plodova mandarina Zorice rane, Ichumare i Iwasaki na predjelima Jasenska, Bostanac, Glog, Vidrice, Modrič i Metković, piše Dubrovački dnevnik.

Analizom je obuhvaćen udio soka, vodljivost soka, pH vrijednost, ukupna kiselost, topljiva suha tvar i sadržaj šećera u plodovima mandarina.

Nastavno na navedenu analizu utvrđeno je da je u uzorkovanim plodovima postignut minimalni omjer šećera i kiseline koji treba biti 6,5:1, te ovo Povjerenstvo daje neobveznu preporuku da se s berbom mandarina ne počinje prije 19. rujna.

Svi proizvođači i otkupljivači kojima je potrebna predmetna analiza, mogu se obratiti  Zavodu za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku putem kontakata na službenoj web stranici Zavoda: https://www.unidu.hr/zmk/.

Vaša reakcija na temu