Ako volite tjesteninu, ovaj umak definitivno morate probati - izuzetno je ukusan, a za one koji iz zdravstvenih razloga ne mogu jesti vrhnje, a koje je obično neizostavno u ovakvim receptima - bez straha, u ovom receptu nema vrhnja, piše Glas Istre.
Sastojci:
1 dcl maslinovog ulja
dvije šake oraha
5 češnja češnjaka
pola žličice mljevene crvene paprike
grančica ružmarina
2 žlice sjeckanog peršina
2 konzerve od 430 grama bijelog graha
300 grama tjestenine po izboru
1 limun
sol, papar
Priprema:
U dublju posudu stavite oko 1 dcl maslinovog ulja pa lagano prepecite orahe i mljevenu crvenu papriku.
Dobro miješajte oko pet minuta pa prebacite u drugu posudu.
U to ubacite sitno nasjeckan češanj češnjaka pa pustite da se polako hladi.
U većem loncu zagrijte vodu i posolite ju. Kad se tjestenina skuhala, nemojte bacati vodu, jer će vam kasnije trebati za podlijevanje.
U drugoj dubljoj posudi na malo maslinovog ulja na laganoj vatri popržite ostatak češnjaka narezan na ploškice. Kad se češnjak počne mijenjati boju, dodajte listiće ružmarina i ocijeđeni grah.
Kuhajte uz miješanje oko 3 minute, i tada iz lonca s kipućom tjesteninom oduzmite oko 2,5 decilitara vode i dodajte ju u grah.
Nastavite kuhati i izgnječite malo grah da dobijete kremastu teksturu.
Skoro kuhanu tjesteninu izvadite iz lonca s kipućom vodom i prebacite u grah.
Dodajte još 2,5 decilitara vode od kuhanja tjestenine i 2-3 žlice maslinovog ulja.
Sve dobro promiješajte pa smanjite vatru na umjereno.
Kuhajte oko 2 minute pa maknite s vatre. Umak će vam se možda činiti prerijedak, ali stisnut će se kad se malo ohladi.
Dodajte naribanu koricu limuna, sok polovice limuna, nasjeckani peršin, papar, te od prepečene orahe.