Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay BLAGODATI KOROMAČA Pomaže kod nadutosti, lošeg zadaha, a odličan je i za mršavljenje

BLAGODATI KOROMAČA Pomaže kod nadutosti, lošeg zadaha, a odličan je i za mršavljenje

Dobar je i kao dodatak jelima jer ima vrlo aromatičan okus

Foeniculum vulgare je latinski naziv za komorač, no u našim krajevima imena za ovu izuzetnu biljku je više - anason, divlja mirodija, janež, rezen, morač, slatki aniš, slatki kopar...

Odličan je kao dodatak jelima jer ima vrlo aromatičan okus, no jako je dobar i za zdravlje, posebno probave. U slučaju bolnog nadimanja, proljeva, grčeva u trbuhu i sličnih tegoba, dovoljno je skuhati čaj i pijuckati ga bez dodatka šećera.

Ljekovitost komorača dobro su poznavali i cijenili stari Egipćani, Grci i Rimljani, a upotrebljavali su ga  kod probavnih tegoba, za ublažavanje prehlade, upala, kao pomoć otapanju masnoća oko struka, kao diuretik... Ova biljka bogata je eteričnim uljima, a koristi se gotovo svaki njezin dio.

Komorač je od davnina vrlo popularan i u Indiji gdje se njegove sjemenke grickaju nakon jela za bolji rad probave, ali i za osvježavanje daha. Naime, kad ih zagrizete, iz njih se oslobađa terpenoid anetol, tvar koja blagotvorno djeluje na rad crijeva i probavu općenito. Osim što ublažava grčeve, nadutost i ostale probavne tegobe, smiruje želudac nadražen pokvarenom hranom.

Također, snažan je antioksidans koji štiti tijelo od štetnog utjecaja slobodnih radikala. Grickanje njegovih sjemenki osvježava dah, a oblozi od čaja osvježavaju oči, posebno pomažu kod tzv. umornih očiju sa kakvima se susreću ljudi koji puno sjede za računalom ili čitaju.

Možete se umiti hladnim čajem od komorača ili napraviti obloge pa ih staviti na kapke, na 10 do 15 minuta. Također, pomaže i parna kupelj od čaja i glave prekrivene ručnikom. 

Stavite žličicu usitnjenog suhog komorača na čašu vode pa prelijte vrućom vodom. Ostavite 10 do 15 minuta, procijedite i polako popijte dok je još topao. Ovaj čaj se ne kuha jer to šteti eteričnim uljima u biljci.

Napomena: Ne upotrebljavajte ovu biljku u trudnoći i pazite da ne pretjerate s količinom jer to može rezultirati vrtoglavicom, osjećajem slabosti i povraćanjem, prenosi Atma.

Sastojci: pola žličice sjemenki komorača, prstohvat mljevenog đumbira, prstohvat mljevenog kumina, prstohvat morske soli, šalica vode.

Priprema: Stavite vodu kuhati, a kad proključa, dodajte sve sastojke. Kuhajte pet minuta, ohladite i popijte svježe.

Sastojci: pola žličice komorača, pola žličice kumina, pola žličice korijandera, komad (od 1,5 cm) svježeg đumbira, 5 šalica vode.

Priprema: Zakuhajte vodu pa dodajte sve sastojke i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri oko pet minuta. Procijedite i stavite u termosicu. Pijuckajte ga tijekom dana u malim gutljajima, počevši od jutra.

Vaša reakcija na temu