Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot BOŽIĆNE SLASTICE Oblatne po receptu iz bakine bilježnice

BOŽIĆNE SLASTICE Oblatne po receptu iz bakine bilježnice

Režu se dan nakon pripreme

Oblatne se ne smiju premazivati previše vlažnim kremama (bolje su masnije) niti pekmezom jer postanu žilave. Ovaj Božić ih pripremite prema receptu iz bakine bilježnice. 

Sastojci:

- 3 velike oblatne

- 300 g šećera

- 4 dl mlijeka

- 200 g mljevenih oraha

- malo ruma

- naribana korica limuna

- 250 g margarina

- 0,5 litre jake crne kave

- 600 g keksa s maslacem.

Postupak:

Šećer se kuha u mlijeku 15 minuta pa se u to dodaju orasi, rum i korica limuna. Kad se skroz ohladi, dodaje se dobro izrađeni margarin. To je krema kojom se potom premazuju oblatne.

Oblatna se premazuje kremom s glatke strane pa se na kremu slažu keksi prethodno umočeni u kavu. Keksi se isto premažu kremom pa se na njih stavlja druga kora (s glatkom stranom prema gore) i cijeli postupak se ponovi. Na kraju se kolač dobro stisne i to na način da se na njega stavi masni papir, a na njega nešto teško poput knjiga. Reže se drugi dan, piše 24 sata

Savjeti: 

Umjesto keksa može se staviti tanko narezan biskvit. Također, oblatne su bake znale puniti samo kremom, no u tom slučaju treba je napraviti više (po ovom receptu) i pripremiti pet komada oblatni, toliko ih se obično i nalazi u jednom paketu.

Vaša reakcija na temu