U tjednu za nama kandidati showa 'Tri, dva, jedan – kuhaj!' pripremali su hlapa kojeg su morali sami i očistiti, što je otvorilo temu o razlici između jastoga i hlapa – naoko dva brata.
Pomoć u opisivanju razlika zatražila se od Ivana Pažanina, člana žirija i zasigurno jednog od najvećih promotora mediteranske prehrane.
Jastog
'Najjednostavnija razlika je da hlap ima kliješta, a jastog nema. A i boja im je različita, kao i veličina. Hlap je uglavnom uvijek veći', kaže Pažanin, ali naglašava da gastronomski obje vrste imaju itekako visoku vrijednost iako je cjenovno jastog skuplji. Ivan kaže da je razlika i u samom okusu mesa, ali da se sva jela od jastoga mogu spremati i s hlapom.
Hlap
Slična situacija je i kod škampi i kozica. Svi oni koji nisu veliki gastroznalci na prvu će reći da je riječ o istoj životinji, ali Pažanin pojašnjava kako je škamp veći i ima čvršći oklop te kliješta dok je kozica nešto manja i više savinuta u oblik slova 'u'.
Škampi
Kao i u slučaju jastoga i hlapa, i kod škampi i kozica postoji razlika u cijeni pa se zbog pristupačnije cijene upravo kozice češće nađu na meniju. No, ističe Pažanin, bez obzira koju od ovih namirnica konzumirali, možete dobiti fantastično jelo.
Kozice
'Što god pripremali, treba imati na umu da sve četiri namirnice zapravo ne traže veliku termičku obradu kako bi zadržale svoje okuse i sočnost', ističe.
A na pitanje što bi on izabrao, kaže:
'Ma sve! Ja iz mora jedino ne volim losos, sve drugo je čisti gušt. Ali ako baš moram birati, onda ipak jastog i škamp!'.