Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Deset pogrešaka koje ne smijemo raditi sa štapićima za jelo

Deset pogrešaka koje ne smijemo raditi sa štapićima za jelo

Azijski bonton

Ono što je u Europi srkanje ili držanje laktova na stolu tijekom ručka, u Aziji bi moglo izgledati kao da uzmete štapiće za jelo, probodete komad mesa i skinete ga zubima, piše Punkufer.

Zabijanje štapića

Nikada nemojte zabiti štapiće tako da stoje uspravno u zdjeli riže. Posudica riže je jedan od darova koji se daju umirućima na smrtnoj postelji ili pokojnicima ispred njihove fotografije, a takav položaj štapića se povezuje sa smrću.

Svakome njegovo

Hrana u azijskim restoranima dolazi u brojnim tanjurima i posudicama na stol. Nikada nemojte grabiti štapićima direktno iz njih nego izvadite hranu u svoje posudice.

Probijanje hrane

Azijci nikada ne probijaju hranu štapićima. Pokušajte tome odoljeti i umjesto da pokušate nataknuti komad piletine ili ribe, nježno ga zagrabite ili obuhvatite štapićima.

Prekriženi štapići

Uz azijska jela ponekad se na fotografijama mogu vidjeti štapići kako 'odmaraju' prekriženi na posudici, tanjuru ili stolu, ali to nije prema pravilima. Trebali bi biti uredno odloženi.

Parni broj

Što god radili, uvijek istovremeno koristite oba štapića. Poigravanje samo jednim štapićem nije po bontonu.Raspareni štapići u Aziji se smatraju lošom srećom. Stoga radije ne izazivajte sudbinu i koristite originalne parove.

Nema dodavanja

Želite li podijeliti s nekime jelo, nemojte dodavati hranu iz jednih u druge štapiće. Takav običaj se veže uz budistički pogrebni ritual.

Bubnjanje po stolu

Koliko god vam se to činilo primamljivim, drveni štapići ne smiju poslužiti za bubnjanje po stolu, tanjurima, čašama…

Sve u svoje vrijeme

Nemojte držati štapiće u ustima ili zubima dok primjerice točite vodu ili vadite hranu na tanjur.

Bez ispiranja…

Čak iako poželite oprati štapiće u juhi, čaju ili kakvom drugom piću, radije to nemojte učiniti. Azijci takvo ponašanje smatraju izrazito nepristojnim.

Pribor, a ne ukras

Kanzashi, ukrasi za kosu kakvi se mogu vidjeti u Kyotu nisu štapići za jelo. Stoga ne želite li nekoga uvrijediti, nemojte koristiti štapiće za frizuru, koliko god to simpatično izgledalo.

Vaša reakcija na temu